Mobiele menu

Pak de VIBE: Ga een eindje sporten

Projectomschrijving

Van een zaalvoetbaltoernooi voor basisscholieren, estafettespelen in de wijk tot hockeyclinics. Een klimtraining voor nieuwe leden of activiteiten tijdens op de middelbare school. Het livestreamen van bandjes die tijdens de lockdowns maanden niet konden optreden. MDT Pak de VIBE heeft in Eindhoven, en omliggende gemeenten, honderd jongeren in beweging gebracht! En… zeventig procent van de deelnemers gaat nu vaker vrijwilligerswerk doen!
De 100 jongeren van 14-20 jaar werden begeleid door jonge talenten uit het jeugdwerk en de sport én jeugdwerkers van Dynamo Jeugdwerk. Ze trokken letterlijk de stad in door eerst hun workshops bij sportverenigingen en in stedelijk jongerencentrum en podium Dynamo te volgen.

In kleine groepen, met jongeren die ze vaak nog niet kenden. De deelnemers stroomden in op basis van interesse en dat leverde nieuwe vriendschappen op, extra belangrijk na de maanden van lockdowns.
Zowel op persoonlijk vlak als voor de deelnemers aan hun activiteiten maakte MDT veel verschil. Ze hebben zelfvertrouwen opgedaan en vinden het fijn dat ze iets voor een ander konden doen, waarvoor ze ook waardering kregen. Meerdere scholen, sportverenigingen én jongeren hebben gevraagd of we in de toekomst vaker MDT willen aanbieden.
Met name de structuur van eerst samen vakinhoudelijke workshops volgen en daarna met hulp van elkaar en de coaches de activiteiten opzetten, slaat goed aan. Jongeren blijken hierdoor volgens de jeugdwerkers veel vaker bereid om vrijwilligerswerk te blijven doen. Zoals een jongere zei: 'Ik keek er telkens weer naar uit!'

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De Krajicek Foundation, de gemeente Eindhoven en welzijnsorganisatie Lumens bundelen hun kennis, ervaring en netwerk om de negatieve impact die de lockdown en alle beperkende maatregelen heeft om het welzijn en de leefstijl van jongeren en kinderen terug te dringen. Jongeren krijgen de kans om vier workshops te volgen op het gebied van sport, didactiek, EHBO en presenteren. De opgedane vaardigheden zetten de jongeren vervolgens in om sportactiviteiten te organiseren voor kinderen onder de twaalf in hun eigen buurt of bij hun eigen sportclub. Hiermee worden jongeren gestimuleerd om weer in beweging te komen en elkaar te ontmoeten, met inachtneming van de corona maatregelen. Ze krijgen de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen en iets terug te doen voor hun eigen buurt of club. De jongeren zorgen ervoor dat de kinderen uit hun buurt of sporclub weer in beweging komen en elkaar ontmoeten. Alles gebeurt onder begeleiding van ervaren buurtsportcoaches die de buurt en de leefwereld van de jongeren goed kennen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
7430085021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Jildau
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Eindhoven