Palliatieve zorg op de kaart Verbetering van kennis en competenties metde signaleringsbox en het formulier mantelzorgondersteuning
Proteion Thuis startte in 2012 al met het interne traject ‘Palliatieve Zorg op de kaart’, wat tot nu toe leidde tot een visie op palliatieve zorg, met een doel en doelstellingen, en een competentieprofiel gericht op palliatieve zorg voor verpleegkundigen en verzorgenden. Met dit implementatieproject gingen we de palliatieve zorg binnen de organisatie verder verbeteren.
Doel
Het doel was het implementeren van de Signaleringsbox en het formulier mantelzorgondersteuning, zodat de kennis en vaardigheden van de medewerkers aansluiten bij de opgestelde competentieprofielen.
Aanpak/werkwijze
We schoolden aandachtfunctionarissen en zorgconsulenten palliatieve zorg in de modules. Iedere wijkteam heeft een eigen plan van aanpak voor speerpunten van de palliatieve zorg. We namen het mantelzorgformulier op in het cliëntendossier en we gaan het ook opnemen in het elektronisch cliëntendossier (ECD). We namen cyclisch verschillende modules van de signaleringsbox en de mantelzorgmodule op als aanvullend leeraanbod. Elk wijkteam-lid volgde 1 van de modules.
Samenwerkingspartners
We werkten samen met hem VieCuri Medisch Centrum en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Resultaten
Er zijn 75 aandachtfunctionarissen palliatieve zorg opgeleid. Door de Signaleringsbox en het mantelzorgformulier zijn deze zorgverleners zich meer bewust van hun rol in het palliatieve proces van een cliënt en naaste. Ze signaleren problemen beter en durven eerder te handelen. Het project leidt daarnaast tot meer samenwerking in de regio.
Verdere implementatie van de Signaleringsbox en de procedure mantelzorgondersteuning vindt plaats bij de wijkteams. De scholing van de Signaleringsbox is opgenomen in het cyclisch leeraanbod. De werkwijzen legden we intern vast. Een begeleidingsgroep binnen Proteion bestaande uit mensen van de werkvloer, beleid, management en de cliëntenraad monitort de implementatie in de wijkteams en de borging in de organisatie.
ZonMw en Goede Voorbeelden
‘Goede Voorbeelden’ zijn bestaande werkwijzen, instrumenten of methoden die hun waarde in de praktijk hebben bewezen. Om de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren, financierden wij vanuit ons Verbeterprogramma Palliatieve Zorg de implementatie van Goede Voorbeelden palliatieve zorg. Veel van deze voorbeelden vormden het startpunt voor onderzoeksprojecten binnen ons programma Palliantie. 2 daarvan zijn ‘Signalering in de palliatieve fase’ en ‘Gespreksmodel mantelzorgondersteuning’.