Mobiele menu

PERi-operative Selective Decontamination of the Digestive tract to prevent severe infectious complications after Esophagectomy: a Randomized multicenter clinical trial in patients with primary resectable esophageal carcinoma. (PERSuaDER)

Elke dag krijgen in Nederland 7 en in België 4 mensen de diagnose slokdarmkanker. Deze patiënten moeten een ingewikkelde operatie ondergaan om (delen van) de slokdarm en maag te verwijderen en te reconstrueren.
Het herstel na de operatie gaat vaak (10-30%) gepaard met ernstige complicaties, zoals longontsteking en naadlekkage en een verslechtering van de levenskwaliteit door bacteriën in de keel, slokdarm en maag die zorgen voor infecties en ontstekingen. Het verwijderen van deze schadelijke bacteriën - selectieve decontaminatie van het spijsverteringskanaal (SDD) genoemd - vóór de operatie en tijdens het herstel na de operatie kan heel belangrijk zijn om complicaties te verminderen.
Uit eerdere onderzoeken bij patiënten die een dikkedarmoperatie hadden ondergaan, is reeds gebleken dat deze vorm van behandeling bij darmoperaties de infectiegerelateerde complicaties tot 50% kan verminderen. SDD zou een veelbelovende en kosteneffectieve strategie kunnen zijn om postoperatieve infecties bij patiënten met slokdarmkanker te verminderen.

Studie

In dit onderzoek krijgen patiënten drie dagen vóór en na de operatie antibiotica toegediend. Hiermee worden de meeste schadelijke bacteriën verwijderd uit de keel en de slokdarm.

Verwachte uitkomsten

De verwachting is dat deze eerste grootschalige studie het bewijs levert dat nodig is om deze behandeling op te nemen in de standaard klinische zorg voor patiënten die een operatie ondergaan voor kanker van hun slokdarm. Met als doel een verbeterde uitkomst voor de patiënt.
 

Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Kenmerken

Projectnummer:
10390072010063
Looptijd: 39%
Looptijd: 39 %
2022
2027
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J. Schouten
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum