Mobiele menu

Persisterende klachten na een lateraal enkel trauma: diagnose en behandeling

Enkel distorsies zijn de meest frequente traumata van het bewegingsapparaat met jaarlijks ongeveer 600.000 nieuwe gevallen in Nederland. Maar liefst 20-40% van de patiënten met een lateraal inversie trauma heeft 3 maanden na het trauma nog pijn.

Doel

Om meer inzicht te krijgen in patiënten die ondanks allerlei maatregelen restklachten houden is deze case-control studie opgezet.

Werkwijze

Patiënten mét en zonder restklachten werden geïncludeerd (n=206) en vulden een uitgebreide vragenlijsten, werden uitgebreid lichamelijk onderzocht worden en er werd een MRI van de enkel gemaakt om de onderliggende pathologie te identificeren.

Resultaat

De resultaten van deze studie laten zien dat patiënten met restklachten een significant hogere BMI hebben en een lagere duur van klachten rapporteren. De uitslagen van de MRI laten zien dat structurele afwijkingen zeer regelmatig voorkomen: in zowel de groep met, als zonder restklachten. Er werden geen significante verschillen tussen beiden groepen gevonden.

Verslagen


Eindverslag

Enkel distorsies zijn de meest frequente traumata van het bewegingsapparaat met jaarlijks ongeveer 600.000 nieuwe gevallen in Nederland. Maar liefst 20-40% van de patiënten met een lateraal inversie trauma heeft 3 maanden na het trauma nog pijn. Om meer inzicht te krijgen in patiënten die ondanks allerlei maatregelen restklachten houden is de beschreven case-control studie opgezet. Patiënten mét en zonder restklachten werden geïncludeerd (n=206) en vulden een uitgebreide vragenlijsten, werden uitgebreid lichamelijk onderzocht worden en er werd een MRI van de enkel gemaakt om de onderliggende pathologie te identificeren. De resultaten van deze studie laten zien dat patiënten met restklachten een significant hogere BMI hebben en een lagere duur van klachten rapporteren. De uitslagen van de MRI laten zien dat structurele afwijking zeer regelmatig voorkomen: in zowel de groep met, als zonder restklachten. Er werden geen significante verschillen tussen beiden groepen gevonden.
nog niet van toepassing: betreft tussen rapportage

Kenmerken

Projectnummer:
42011007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M. van Middelkoop
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC
Afbeelding

Alledaagse Ziekten

Zo’n 80% van de klachten waarmee patiënten naar de huisartsen-praktijk komen, zijn alledaagse klachten zoals buikpijn, een neerslachtige periode, wratten of slapeloosheid. Vanuit ons programma Alledaagse Ziekten financierden we onderzoek om adviezen en behandelingen wetenschappelijk te onderbouwen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.