Mobiele menu

Personalised targeted immunomodulation in patients with ARDS related to COVID19 and future pandemic pathogens (COMODULATE-project)

Doel

Ernstig zieke corona patiënten krijgen in het ziekenhuis ontstekingsremmende medicatie om de afweerreactie van hun immuunsysteem te beheersen. Hier zijn een aantal medicijnen voor, met verschillende werkingsmechanismen en kosten. Tijdens de coronapandemie kregen veel corona patiënten meerdere ontstekingsremmende medicijnen, terwijl bij sommigen patiënten bepaalde specifieke en dure medicijnen minder werkzaam bleken door verschillen in afweerreacties. Dit project wil kennis opdoen over afweerreacties.

Onderzoeksopzet

Door terug te kijken in een database met bloed- en speeksel afnames van corona patiënten, willen we onderzoeken of we in de toekomst met een bloedtest aan het bed afweerreacties goed kunnen onderscheiden. Daarnaast willen we ook onderzoeken of er stofjes in het bloed en in het speeksel zijn die aanleiding geven voor een gerichtere behandeling. Deze kennis over verschillen in afweerreacties en medicatie kan ook toepasbaar zijn op volgende pandemieën, niet veroorzaakt door het coronavirus.

Uitvoerende partijen

Amsterdam UMC, Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Reinier de Graaf Gasthuis en Antonius Ziekenhuis.

Context

Dit onderzoek is 1 van de studies op het gebied van onderzoek naar optimale medisch-specialistische zorg bij COVID-19. De onderzoeken hebben als doel het beantwoorden van belangrijke kennishiaten op gebied van behandeling. ZonMw faciliteert deze onderzoeken in het COVID-19 deelprogramma Behandeling om een bijdrage te leveren aan het bevorderen van optimale zorg voor COVID-19. De kennishiaten zijn geïdentificeerd door de Multidisciplinaire Wetenschapscommissie COVID-19 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Meer informatie

Hoofdaanvrager: Dr. H. Endeman (Erasmus MC)
Projectleider en penvoerder: Dr. L. Bos (Amsterdam UMC)

Kenmerken

Projectnummer:
10430102310001
Looptijd: 58%
Looptijd: 58 %
2023
2025
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L.D.J. Bos
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum