Mobiele menu

A pHase III cluster randomIsed controlled, cross-over, non-inferiority Trial of a short course, High dose Antibiotics vs standaRd dose and Duration in critically ill patients (HIT-HARD study)

Antibiotica op de IC hoger doseren en korter gebruiken (HIT HARD studie)

Overmatig antibioticagebruik draagt bij aan de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie, een toenemend wereldwijd probleem. Daarom is het van belang overmatig antibioticagebruik ook op Intensive Care (IC)-afdelingen aan te pakken. 
De HIT HARD studie hoopt aan te tonen dat een kortere, hoger gedoseerde antibioticakuur even effectief kan zijn als een traditionele standaard gedoseerde en langere behandeling. Een kortere behandelduur vermindert het effect op resistentie-ontwikkeling en kan daarnaast leiden tot minder bijwerkingen, een korter ziekenhuisverblijf en lagere kosten.

Studie

Deze prospectieve non-inferioriteit, clustergerandomiseerde, cross-over multicenter studie vindt plaats in 14 Nederlandse en Belgische IC’s bij 1010 patiënten over een periode van 30 maanden. Hierbij worden 2 behandelstrategieën met elkaar vergeleken: een kortdurende, hoge dosis antibioticabehandeling (150-200%) gedurende 3-5 dagen (HIT HARD-therapie) en de standaard antibioticadosering en toedieningsduur van 7-10 dagen. De antibiotica die in de studie worden onderzocht zijn: ceftriaxon, cefotaxim, cefuroxim, piperacilline-tazobactam en meropenem.

Verwachte uitkomsten

Het primaire doel is om aan te tonen dat HIT HARD even effectief is als standaardbehandeling op criteria als sterfte en klinische genezing. 
De resultaten zullen hopelijk bijdragen aan optimalisatie van de antibioticarichtlijnen, wat zowel huidige als toekomstige patiënten ten goede zal komen en zal bijdragen aan verlaging van de gezondheidskosten.

Kenmerken

Projectnummer:
10390082210010
Looptijd: 15%
Looptijd: 15 %
2024
2027
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.A. Schouten
Verantwoordelijke organisatie:
UZ Gent