The physiological impact of dietary methylglyoxal
Versuikerde eiwitten zijn een belangrijke oorzaak in het ontstaan van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. De groep versuikerde eiwitten is een complexe groep van allerlei bioactieve stoffen, maar het molecuul methylglyoxaal is de meest reactieve voorloper in de vorming van versuikering. Methylglyoxaal is ook aanwezig in verschillende voedingsproducten. In muizen hebben we aangetoond dat methylglyoxaal wordt opgenomen vanuit de voeding en leidt tot ophoping in weefsels. De biologische gevolgen hiervan zijn onbekend. We zullen nu gaan onderzoeken in muizen wat de gevolgen zijn van methylglyoxaal uit de voeding op het maagdarmkanaal, de microbiota, de bloedvaten, hart- en vaatziekten en de hersenen. In mensen zullen we het verband gaan onderzoeken tussen methylglyoxaal in de voeding met diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Er zal een antwoord gegeven worden op de vraag of methylglyoxaal in onze voeding een risico vormt voor onze gezondheid.