Plan van aanpak Ouderendelegaties Limburg, verbonden aan het netwerk ACZIO
Doelgroep
Kwetsbare ouderenDoel
Om goede ondersteuning van en zorg voor ouderen in een kwetsbare positie te kunnen waarborgen was een omschakeling nodig; in regels en systemen en in denken en doen van professionals en ouderen. Er waren zowel provinciaal als ook op regionaal en sub regionaal sterke samenwerkingsverbanden nodig van ouderen(vertegenwoordigers) die zich inzetten voor goede zorg voor ouderen in een kwetsbare positie, zowel op beleidsmatig als projectniveau met een focus op wijk- en buurtgericht werken.Werkwijze
Verbindingen werden gelegd tussen bestaande overlegvormen van ouderen. Er werd ingezet op sub regionale netwerken van ouderen(vertegenwoordigers) in Limburg. Vanuit deze kennis is een handreiking voor ouderenparticipatie in projecten m.b.t. wijk- en buurtgericht werken rondom zorg voor ouderen in een kwetsbare positie en de ouderenparticipatie in wijkteams ontwikkeld.Resultaten
Om de ouderenparticipatie in wijk- en buurtgerichte projecten rondom zorg voor ouderen in een kwetsbare positie te versterken is de projectgroep op zoek gegaan naar goede voorbeelden. Er zijn tientallen gesprekken gevoerd met ouderen en professionals die betrokken waren bij wijkgerichte projecten voor ouderen in een kwetsbare positie. Vanuit al deze gesprekken kwamen heel veel tips (om ouderenparticipatie te bevorderen) naar voren. Vanuit deze kennis is de handreiking geschreven, met als doel de participatie van ouderen in die projecten te bevorderen. De handreiking bestaat onder andere uit ervaringen, een aantal tips en een uitvoerige checklist. De handreiking is in een oplage van 800 exemplaren gedrukt. Alle vrijwillige ouderenadviseurs in Limburg (140) hebben een exemplaar ontvangen en alle lokale afdelingen van de ouderenbonden (138). Daarnaast hebben we in een vervolgproject (https://www.zonmw.nl/nl/over-zonmw/innovatie-in-de-zorg/programmas/proj…) verbindingsbijeenkomsten georganiseerd waar aan alle aanwezigen een exemplaar is uitgereikt. De handreiking is online beschikbaar: http://www.beteroud.nl/ouderen/handreiking-ouderenparticipatie-buurt-wijk-projecten.htmlVerslagen
Eindverslag
Doel van het project was het versterken van de ouderenparticipatie in wijk- en buurtgerichte projecten rondom zorg voor ouderen in een kwetsbare positie
Er zijn tientallen gesprekken gevoerd met ouderen en professionals die op een of andere manier betrokken waren bij wijkgerichte projecten voor ouderen in een kwetsbare positie. Vanuit al deze gesprekken kwamen heel veel tips (om ouderenparticipatie te bevorderen) maar ook don’ts naar voren. Vanuit deze kennis is de handreiking geschreven, met als doel de participatie van ouderen in die projecten te bevorderen. De Handreiking bestaat o.a. uit ervaringen, een aantal tips en een uitvoerige checklist.
De handreiking is in een oplage van 800 exemplaren gedrukt. Tijdens de verbindingsbijeenkomsten in het vervolgproject zijn deze uitgereikt. Daarnaast hebben alle vrijwillige ouderenadviseurs in Limburg (140) een exemplaar ontvangen en alle lokale afdelingen van de ouderenbonden (138).
Om het project beter behapbaar te maken hebben we gekozen voor 3 hoofdonderdelen:
1. Inventarisatie, wat is er allemaal op het gebied van projecten en participatie, kunnen we ze rubriceren; zijn ouderen wel / niet betrokken?
2. Verbinden van ouderen die betrokken zijn; leren van elkaar; input voor handreiking;
3. Handreiking samenstellen voor stimuleren ouderenparticipatie in wijk- en buurtgerichte projecten rondom zorg voor ouderen in een kwetsbare positie; bijeenkomsten presenteren; stimuleren participatie ouderen in wijk- en buurtgerichte projecten.
In samenwerking met twee stagiaires Social Work zijn we in elke subregio projecten in kaart aan het brengen om zo input te krijgen voor onze handreiking.
Wijk- en buurtgerichte projecten rondom de zorg voor ouderen in een kwetsbare positie richten zich voornamelijk op het voorkomen van of oplossen van sociaal isolement van kwetsbare ouderen, nauwelijks op zorg. Vaak is zorg wel een uitvloeisel van deze projecten, en zijn er korte lijnen met zorgverleners. In eerste instantie wilden we ons richten op projecten gericht op zorg om daar te achterhalen of er ouderenparticipatie plaats vindt en wat het tot wel/niet een succes maakt, nu richten we ons veel meer op projecten in de wijken en buurten waar welzijn het eerste doel is en daarin wel samenwerking met zorg heeft en waar ouderen(vertegenwoordigers) in participeren.