Mobiele menu

Positive health for people with intellectual disabilities: developing a shared concept of positive health to facilitate the integration of medical care and everyday care.

Een goede gezondheid is voor mensen met een verstandelijke beperking (VB) niet vanzelfsprekend. Zij hebben te maken met gezondheidsachterstanden en een lagere levensverwachting. De arts voor mensen met een VB (AVG) heeft specifieke kennis over de gezondheid van mensen met een VB. Onderzoek en praktijkervaringen laten zien dat veel zorgvragen bij de AVG het medisch domein overstijgen.

Doel

In dit project willen we meer inzicht krijgen in hoe het concept van positieve gezondheid de medische en de dagelijkse zorg voor mensen met VB beter op elkaar aan kan laten sluiten.

Werkwijze

Om dit te bereiken gaan we samen met mensen met VB en andere betrokkenen een positieve definitie van gezondheid ontwikkelen waarin verschillende domeinen een plek krijgen. Daarna gaan we met deze domeinen de 10 meest voorkomende zorgvragen aan de AVG nader bekijken. Zo krijgen we een beeld van welke domeinen er bij welke zorgvragen meegenomen moeten worden om samen tot een betere gezondheid en gezondheidszorg te komen.

Kenmerken

Projectnummer:
08391082120002
Looptijd: 30%
Looptijd: 30 %
2023
2028
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. T. Pelle
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum
Afbeelding

Onderzoek voor Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten

Om artsen voor verstandelijk gehandicapten beter te ondersteunen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, financieren we onderzoeksprojecten die complexe zorgvragen uit de klinische praktijk beantwoorden. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.