Mobiele menu

Preparatory study on breast MRI surveillance in women with a personal history of breast cancer (PRE – TIMELY)

Follow-up traject bij borstkanker patienten

Voor vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker is er een follow-uptraject om een eventueel recidief (terugkeer van borstkanker) vroegtijdig op te sporen. Dit betekent een jaarlijks lichamelijk onderzoek en een controle mammogram gedurende vijf jaar na de diagnose. Echter, recentelijk is gebleken dat een MRI veel betrouwbaarder is in het opsporen van borstkanker in vergelijking met een controle mammogram.
Op basis van eerdere gegevens bij vrouwen na borstkanker, willen wij onderzoeken of MRI daadwerkelijk beter is in het opsporen van een recidief in vergelijking met het controle mammogram. Welke groep vrouwen hebben het meeste baat bij follow-up met MRI? Deze gegevens worden verzameld uit drie ziekenhuizen (Radboudumc, AvL en Alexander Monro ziekenhuis) over een periode van 2003 tot nu.
Tevens wordt gekeken hoe we de logistiek omtrent de MRI zo efficiënt mogelijk kunnen maken. Hiervoor wordt een speciaal model gebouwd en zal aan ±60 vrouwen haar studiedeelname worden gevraagd.

 

Verslagen


Eindverslag

Voor vrouwen, die zijn behandeld voor borstkanker, volgt er een follow-uptraject om een eventueel recidief (terugkeer van borstkanker) vroegtijdig op te sporen. Dit betekent jaarlijks lichamelijk onderzoek en een controle mammogram gedurende vijf jaar na de diagnose. MRI is veel betrouwbaarder is in het opsporen van borstkanker in vergelijking met een controle mammogram. Het is nog niet helemaal duidelijk bij welke vrouwen de MRI de voorkeur geniet.

Tevens hebben we gekeken hoe we de logistiek omtrent de MRI zo efficiënt mogelijk kunnen maken. Hiervoor is een speciaal model gebouwd gebaseerd op real-life metingen bij 60 vrouwen in 3 ziekenhuizen. Het lijkt mogelijk om een optimale MRI screenings locatie te bouwen waarin tenminste 6 vrouwen per uur kunnen worden gescand op 1 enkele MRI scanner. Dit maakt MRI screening mogelijk voor veel meer vrouwen dan tot dusver het geval is.

Kenmerken

Projectnummer:
10390052010005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
drs. L. Appelman
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum