Mobiele menu

Preventie van onvrijwillige zorg met PRITAH

Zorgverleners voelen zich soms genoodzaakt zorg te verlenen zonder toestemming van de cliënt en/of waar de cliënt zich tegen verzet. Dit wordt onvrijwillige zorg genoemd. Binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg is een interventie ontwikkeld gericht op preventie van de toepassing van onvrijwillige zorg: Prevention and Reduction of Involuntary Treatment at Home (PRITAH). Recent onderzoek laat zien dat de PRITAH-interventie effect heeft op bekwaamheid en motivatie van verpleegkundigen en verzorgenden en dat PRITAH goed toepasbaar is in de praktijk. Een aantal zorgorganisaties heeft interesse getoond in de PRITAH-interventie. Toch leidt dat niet automatisch tot implementatie en daarmee verspreiding van kennis om onvrijwillige zorg te voorkomen.

Doel en werkwijze

Het doel van dit project is de implementatie van PRITAH en daarmee verspreiding van kennis om onvrijwillige zorg te voorkomen. Zodat ouderen met cognitieve beperkingen, mantelzorgers en professionele zorgverleners daar al op korte termijn van kunnen profiteren. Dit doen wij door:

  • de PRITAH-interventie te implementeren in zowel de thuiszorg als de verpleeghuiszorg en te onderzoeken hoe deze implementatie het beste tot stand komt
  • de kennis en methodiek uit PRITAH te introduceren in het beroepsonderwijs voor verzorgenden IG en verpleegkundigen

Kenmerken

Projectnummer:
10040032110004
Looptijd: 68%
Looptijd: 68 %
2022
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.H.C. Bleijlevens
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University
Afbeelding

Implementatie van effectieve interventies

Om het gebruik van kennis in praktijk, beleid en onderwijs te stimuleren, financieren wij 4 projecten die met gerichte implementatieactiviteiten en implementatieonderzoek aan de slag gaan. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.