Mobiele menu

Prevention of antibiotic resistance by TARGEted Treatment of pneumonia in children

Projectomschrijving

Lagere luchtweg infecties, zoals longontsteking, behoren wereldwijd tot één van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte in kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral in lage- en middeninkomenslanden is de ziektelast en sterfte als gevolg van deze infecties het hoogst.

De meeste lagere luchtweg infecties worden veroorzaakt door virussen en kunnen dus niet behandeld worden met antibiotica, maar onderscheid tussen een longsteking veroorzaakt door een bacteriële of virale ziekteverwekker is meestal niet te maken door gebrek aan geschikte diagnostische methodes. Daarom worden te veel kinderen onnodig behandeld met antibiotica, wat een belangrijke oorzaak is van de sterke toename in antibiotica resistentie.

In dit project willen we een nieuw ontwikkeld diagnostisch device gebruiken (de ‘modular breath sampler’ of MBS), welke gebaseerd is op de detectie van ziekteverwekkers in uitgeademde druppeltjes (aerosolen) om de diagnostiek van lagere luchtweg infecties te verbeteren. Een belangrijk bijkomend voordeel van de MBS is dat het een patiënt-vriendelijk en eenvoudig device is wat meerdere malen kan worden gebruikt om het effect van behandeling te volgen.

De bepaling van het type ziekteverwekker zal gebeuren met een relatief makkelijk te implementeren methode voor DNA amplificatie, de zogenaamde ‘loop-mediated isothermal amplification’ methode (LAMP). Het grote voordeel van het gebruik van LAMP is dat het zeer specifiek, efficiënt en snel is. Daarnaast kan ook het DNA geamplificeerd worden zonder complexe apparatuur, waardoor dit relatief makkelijk te implementeren is in ziekenhuizen in lage en middeninkomenslanden.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Lagere luchtweg infecties, zoals longontsteking, behoren wereldwijd tot één van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte in kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral in lage en middeninkomenslanden is de ziektelast en sterfte als gevolg van deze infecties het hoogst. De meeste lagere luchtweg infecties worden veroorzaakt door virussen en kunnen dus niet behandeld worden met antibiotica, maar onderscheid tussen een longsteking veroorzaakt door een bacteriële of virale ziekteverwekker is meestal niet te maken door gebrek aan geschikte diagnostische methodes. Daarom worden te veel kinderen onnodig behandeld met antibiotica, wat een belangrijke oorzaak is van de sterke toename in antibiotica resistentie. In dit project willen we een nieuw ontwikkeld diagnostisch device gebruiken (de ‘modular breath sampler’ of MBS), welke gebaseerd is op de detectie van ziekteverwekkers in uitgeademde druppeltjes (aerosolen) om de diagnostiek van lagere luchtweg infecties te verbeteren. Een belangrijk bijkomend voordeel van de MBS is dat het een patiënt-vriendelijk en eenvoudig device is wat meerdere malen kan worden gebruikt om het effect van behandeling te volgen. De bepaling van het type ziekteverwekker zal gebeuren met een relatief makkelijk te implementeren methode voor DNA amplificatie, de zogenaamde ‘loop-mediated isothermal amplification’ methode (LAMP). Het grote voordeel van het gebruik van LAMP is dat het zeer specifiek, efficiënt en snel is maar ook dat het DNA geamplificeerd kan worden zonder complexe apparatuur, waardoor dit relatief makkelijk te implementeren is in ziekenhuizen in lage en middeninkomenslanden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
549009004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
de Jonge
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum