Mobiele menu

Probleemoplossende vaardigheidstraining voor de revalidatie van patiënten met een beenamputatie

Programma maakt patiënten met beenprothese zelfstandiger

Het is voor veel patiënten bij wie een been geamputeerd is niet gemakkelijk om zelfstandig te functioneren met een prothese. Wanneer zij probleemoplossende vaardigheden aanleren, kunnen zij meer de regie in eigen handen nemen. In dit innovatieproject is een behandelprogramma ontwikkeld waardoor patiënten zichzelf beter kunnen redden. Zowel op psychosociaal als op motorisch gebied.

Doel
Het doel van dit project was om een behandelprogramma te ontwikkelen dat mensen met een beenamputatie zelfstandiger maakt. In het programma komen thema’s zoals 'multimorbiditeit' (het hebben van meer dan één chronische aandoening of beperking), 'professionele hulp vragen' en 'stompverzorging' aan bod. Ook een circuittraining is onderdeel van het programma. Deze bestaat uit werkstations waar patiënten alledaagse vaardigheden kunnen trainen: van het aan- en uittrekken van de prothese tot het lopen op een oneffen ondergrond.

Producten

Titel: Zelfmanagement in beweging
Auteur: Drs. Sacha van Twillert

Verslagen


Eindverslag

Dit innovatieproject is ervaren als een succesvol samenwerkingsproces waarin door een productieve samenwerking tussen praktijkmensen, wetenschappers en patiënten een bruikbaar product is ontwikkeld ter aanvulling van de revalidatie van patiënten met een beenamputatie.

Doel van dit innovatieproject was te komen tot een in de praktijk verankerd zelfmanagementprogramma voor de revalidatie van mensen na een beenamputatie. Op basis van voorafgaand onderzoek waren generieke behandelprincipes verzameld uit evidence-based zelfmanagementtrainingen die vervolgens vertaald zijn naar de situatie van patiënten met een beenamputatie in hun eigen leefomgeving. Dit heeft geleid tot een concept behandelprogramma dat met behulp van proefimplementaties geoptimaliseerd kon worden. Het concept zelfmanagementprogramma was opgebouwd uit een psycho-educatief deel - de regietraining en een motorisch deel- de circuittraining.

Tijdens de proefimplementaties werd het concept zelfmanagementprogramma in een proces van cocreatie met behandelaars en patiënten geoptimaliseerd. 19 patiënten hebben daarbij deelgenomen aan de regietraining en 16 patiënten aan de circuittraining. Tijdens de proefimplementaties is feedback gevraagd van behandelaars, patiënten en afgevaardigden van patiëntenverenigingen. Dankzij hun expertise en ervaringen kon steeds een continue aanpassing plaats vinden van de trainingen, die direct in de praktijk getoetst kon worden. Dit proces van co-creatie heeft daarmee geleid tot een definitief programma dat beschreven staat in een handboek voor de revalidatiepraktijk: Zelfmanagement in beweging: regietraining en circuittraining voor de revalidatie na een beenamputatie.

De positieve reacties van zowel behandelaars als patiënten hebben er voor gezorgd dat het zelfmanagementprogramma een vaste plek heeft gekregen in de reguliere revalidatiepraktijk van het UMCG-Centrum voor Revalidatie.

Kenmerken

Projectnummer:
335020022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2012
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.T. Lettinga
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen