Programma 'Zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag HM'
Doel
Dit programma heeft als belangrijkste doel het realiseren van een sluitende keten van passende zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag in de regio Hollands Midden. De ambitie van dit programma is: ‘Afstanden verkleinen en relaties versterken’.Werkwijze
Nadat we in de eerste fase een 'acute basisketen' realiseerden maken we nu 'de beweging naar voren', naar vroegsignalering en preventie; de wijken in. In projecten (o.a. vervoer en crisiskaart) werken we concreet aan verbetering van het aanbod.Beweging in kwetsbaarheid
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Beweging in kwetsbaarheid
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Subsidiemogelijkheden
Verslagen
Eindverslag
In 2017 en 2018 heeft de regio Hollands Midden met behulp van ZonMw subsidie in het programma ‘zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag’ gewerkt aan een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag. In de regio Hollands Midden werken 19 gemeenten samen met betrokken partners zoals clientorganisaties, aanbieders van (gezondheid)zorg, opvang en ondersteuning, GGD, Veiligheidshuis, Politie en de zorgverzekeraar aan het realiseren van passende zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag in onze regio.
Vanaf 2015 zijn gemeenten en ketenpartners gestart met het nadenken over een goed werkende aanpak voor de regio Hollands Midden, waarbij de prioriteit werd gelegd bij het bedenken en het vinden van draagvlak voor een goed alternatief voor de opvang van de doelgroep in de politiecel. Vervolgens is het realiseren van een integrale en goed werkende aanpak programmatisch opgepakt door de gezamenlijke partijen. Het programma is eind 2016 gestart en bestaat uit twee fasen.
- Fase 1 (oktober 2016 tot juni 2017) was gericht op het realiseren van een zogenaamde ‘acute basisketen’ en het opstellen van een plan van aanpak voor realisatie van alle bouwstenen. Onder de ‘acute basisketen’ verstaan wij:
o Een nieuwe triagevoorziening voor beoordeling en risicotaxatie van mensen met verward gedrag bij GGZ Rivierduinen (bouwsteen 5: beoordeling en risicotaxatie);
o De toeleiding naar zorg vanaf die voorziening (bouwsteen 6: toeleiding);
o Zo normaal mogelijk vervoer voor mensen met verward gedrag (bouwsteen 7: vervoer).
- Het realiseren van de acute basis keten was een belangrijke mijlpaal maar betekende niet dat de opdracht klaar was. In fase 2 van het programma hebben de we focus van het programma gelegd op de voorkant van de keten, denk hierbij aan de bouwstenen ‘preventie en levensstructuur, bouwsteen 2’ en ‘vroegtijdige signalering, bouwsteen 3’.
Het programmateam constateert dat het bereiken van de mijlpaal van een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag in onze regio nabij is. In de afgelopen periode hebben we in Hollands Midden grote stappen gezet in de (door)ontwikkeling van de negen bouwstenen. Op alle bouwstenen zijn projecten en initiatieven gestart; in de regio zijn de Psychiatrische Eerste Hulp en de beoordelingslocatie/uitvalsbasis voor het crisisdienst GGZ in het Groene Hartziekenhuis gerealiseerd, er zijn diverse pilots gedraaid ter verbetering van ongevraagde zorg, preventie en vroegtijdige signalering en in de regio zijn circa 250 professionals getraind in hoe zij mensen met verward gedrag moeten herkennen en bejegenen.
Het programmateam constateert ook dat we nog niet klaar zijn. Het vraagstuk rond mensen met verward gedrag is een structureel vraagstuk, dat structureel aandacht vraagt. De problematiek vraagt van de partners in het sociaal-, - zorg, - en veiligheidsdomein een gezamenlijke aanpak en een gedeeld proces. Om er voor te zorgen dat deze thema’s ook na afloop van het programma onder de aandacht blijven zijn per bouwsteen afspraken gemaakt over borging en doorontwikkeling.