Mobiele menu

Project Crisiskaart Oost Brabant

Crisissituaties hebben grote impact op wie een crisis doormaakt en op hun naasten. Een crisis kan een traumatische ervaring worden als de cliënt niet adequaat opgevangen wordt. Een Crisiskaart kan een crisis helpen voorkomen of ervoor zorgen dat de crisis minder heftig verloopt.

Doel

Stichting Door en Voor wil met dit project de Crisiskaart in de regio Oost Brabant breder onder de aandacht brengen en toepassing stimuleren. We streven ernaar 100 crisiskaarten uit te rollen.

Werkwijze

Door en Voor is een onafhankelijke cliëntenorganisatie, die cliënten en ex-cliënten ondersteuning biedt om regie in eigen leven te houden en te verbeteren. Het project krijgt ondersteuning van Crisiskaart Nederland en werkt nauw samen met de regionale en landelijke organisatie van Personen met Verward Gedrag.

Resultaten

Met dit project gaf Door & Voor in Oost Brabant nieuwe bekendheid aan de Crisiskaart. Bij de start kende Door & Voor al circa 100 kaarthouders, twee jaar later staat de teller op 140 kaarthouders.

Uit reacties van betrokkenen en uit landelijk onderzoek blijkt dat de Crisiskaart helpt om maximaal regie te houden op de eigen situatie en daarmee ook eigen zelfredzaamheid te vergroten. Het bezit van een Crisiskaart geeft rust en bij een volgende crisis wordt gehandeld volgens wensen op de kaart. Het is daarom de moeite meer dan waard om de Crisiskaart te blijven aanbieden.

Voorlichtingsacties leiden niet direct tot aanvragen. Verwijzers moeten inzichten eerst in hun werk toepassen. Het vraagt ook bedenktijd om over eigen crisiservaringen in gesprek te gaan. Er is minstens 5 jaar nodig om met herhaalde voorlichting voldoende bekendheid op te bouwen. Lokale financiering hiervoor wordt gezocht.

Meer informatie

Will Mossink, projectleider Crisiskaart Oost Brabant. Contact s.v.p. per mail : will.mossink@gmail.com.  
Stichting Door en Voor, Sint Teunislaan 3, 5231 BS ’s-Hertogenbosch.

Verslagen


Eindverslag

Met dit project geeft Door & Voor nieuwe bekendheid aan de Crisiskaart in Oost Brabant. Bij de start (begin 2018) kende Door & Voor al ca. 100 personen met een Crisiskaart. De teller staat een jaar later op 127. Voor 56 bestaande kaarten zijn updates gemaakt. Eind 2019 zijn dat resp. 140 kaarten en 70 updates.
Het project werkte mee aan landelijk onderzoek. Hieruit blijkt, dat het bezit van een Crisiskaart de bezitter ervan rust geeft en dat de kaart ook bij een volgende crisis wordt gebruikt. Er wordt dan gehandeld volgens wensen op de kaart. Ook de gesprekken met de consulent zijn belangrijk. Het samen opstellen van een Crisisplan geeft meer zicht op hun crisis en werkt daardoor preventief.
Er zijn veel gerichte en herhaalde voorlichtingsacties nodig om zowel doelgroep als verwijzers met de Crisiskaart te bereiken. Dat vraagt meer (doorloop)tijd. Het team crisiskaartconsulenten van Door & Voor verzocht ZonMw daarom de einddatum op te schorten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638022009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W.G.L. Mossink
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Door en Voor

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Oost-Brabant: Asten, Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Deurne, Gemert-Bakel, Grave, Haaren, Helmond, 's-Hertogenbosch, Laarbeek, Landerd, Maasdriel, Meijerstad, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Someren, Uden, Vught, Zaltbommel.