Mobiele menu

Project Reden van Voorschrijven

Bij het gebruik van medicijnen is het belangrijk dat het medicijn in de juiste dosering wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat de apotheek goed op de dosering let. Een medicijn kan bij meerdere aandoening worden gebruikt. De dosering van het medicijn kan verschillen per aandoening. Voor sommige medicijnen is het van belang dat de apotheker weet waarvoor de arts het geeft, zodat hij de dosering goed kan controleren.

In dit project hebben apothekers, huisartsen en specialisten overlegd om te bepalen bij welke medicijnen dit belangrijk is. Bij deze medicijnen moet de arts voortaan aan de apotheker laten weten waarvoor hij het medicijn wil geven. Ook zijn er handvatten ontwikkeld waarmee de arts automatisch aan de apotheker kan doorgeven wat de aandoening is waarvoor hij het medicijn geeft. De apotheker kan dan heel specifiek de dosering controleren, omdat hij de reden van voorschrijven weet.

Verslagen


Eindverslag

Een medicijn kan bij meerdere ziektes worden gebruikt. De dosering van het medicijn kan verschillen per ziekte. Om de dosering goed te kunnen controleren, is het voor sommige medicijnen belangrijk dat de apotheek weet waarvoor het wordt gegeven.
In 2007 is een lijst opgesteld van medicijnen waarbij het belangrijk is dat de arts doorgeeft met welke reden hij het medicijn voorschrijft. In dit project hebben apothekers, huisartsen en specialisten overlegd om te bepalen bij welke medicijnen dit belangrijk is. De lijst uit 2007 is dus actueel gemaakt.
Bij alle medicijnen op de lijst is uitgezocht met welke redenen het medicijn gegeven kan worden. Wanneer een arts een medicijn voorschrijft kan hij uit een lijstje de reden kiezen. De reden van voorschrijven wordt dan met het recept naar de apotheek gestuurd. De apotheek kan dan heel specifiek de dosering controleren, omdat hij de reden van voorschrijven weet.
In dit project is ook een handleiding geschreven voor de computersystemen van artsen en apotheken. Hiermee worden artsen en apotheken ondersteund bij het automatisch doorgeven en ontvangen van de reden waarvoor het medicijn gegeven wordt. Huisartsen en apotheken zijn al volledig geautomatiseerd. De computersystemen hoeven dus alleen maar aangepast te worden om de resultaten van het project toe te passen. Nog lang niet alle ziekenhuizen hebben een volledig geautomatiseerd systeem waarmee specialisten elektronisch medicijnen voorschrijven. Ze zijn hier wel mee bezig. Als dit klaar is kunnen specialisten in ziekenhuizen de resultaten van het project toepassen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
836001001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Gilissen
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie