Mobiele menu

Projectvoorstel Landelijke DataBase ten behoeve van Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO-LDB)

Landelijk gegevens verzamelen

Alle experimenten van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) gebruiken, naast hun eigen onderzoek, hetzelfde instrument om resultaten te meten. Dit instrument is de Minimale Data Set. Zij leggen deze gegevens vast en analyseren deze. Om het belang van het NPO aan te tonen zullen die gegevens ook landelijk geanalyseerd moeten worden.

Doel
Het doel van het project is het ontwikkelen van een landelijke database voor de gegevens van alle netwerken van het NPO. Ook moet het project zorgen voor een structuur voor overkoepelende analyses. Daarnaast zorgt het project voor afspraken over het gebruik van gegevens.

Werkwijze
De onderzoekers ontwikkelen de techniek die nodig is om landelijk gegevens te verzamelen. En de techniek om vanuit de netwerken de gegevens aan te leveren. Daarnaast geven ze het afsprakenkader vorm, bijvoorbeeld met aandacht voor kwaliteit van gegevens en gebruikersrechten.

Doelgroep
Projectleiders en onderzoekers.

Producten

Titel: Validation of a frailty index from the older persons and informal caregivers survey minimum data set.
Auteur: Lutomski JE, Baars MA, van Kempen JA, Buurman BM, den Elzen WP, Jansen AP, Kempen GI, Krabbe PF, Steunenberg B, Steyerberg EW, Olde-Rikkert MG, Melis RJ
Magazine: Journal of the American Geriatrics Society
Titel: The Development of the Older Persons and Informal Caregivers Survey Minimum DataSet (TOPICS-MDS): A Large-Scale Data Sharing Initiative.
Auteur: Lutomski JE, Baars MA, Schalk BW, Boter H, Buurman BM, den Elzen WP, Jansen AP, Kempen GI, Steunenberg B, Steyerberg EW, Olde Rikkert MG, Melis RJ; TOPICS-MDS Consortium.
Magazine: PLoS ONE

Verslagen


Eindverslag

In het onderzoek naar ouderenzorg verzamelen we veel informatie. Standaardiseren daarvan vergroot de vergelijkbaarheid en waarde van de informatie die we over ouderen en ouderenzorg verzamelen. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over het optreden van chronische ziekten bij ouderen en de impact daarvan op hun leven. In het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) is een gegevensset ontwikkeld die deze informatie op gestandaardiseerde informatie vastlegt (TOPICS-MDS: The Older Persons and Informal Caregivers Survey-Minimum DataSet). In dit project hebben we de verzamelde gegevens bij elkaar gebracht en op basis van de gecombineerde gegevens nieuw onderzoek uitgevoerd. Dit alles met als doel de zorg voor ouderen te verbeteren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
310300002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc