The PROMISe of patient reported outcome measures in stroke
In de periode na een CVA gebeurt er veel met patiënten: ze worden in korte tijd in meerdere instellingen opgenomen en ervaren regelmatig restverschijnselen. Het is belangrijk om deze restverschijnselen inzichtelijk te maken zodat het helder is welke problemen patiënten ervaren.
Doel en werkwijze
In dit project hebben we met behulp van Patient Reported Outcomes Measures (PROMs) de ervaren gezondheid bij CVA-patiënten op verschillende domeinen gemeten. De vragenlijsten zijn in het CVA zorgpad en netwerk geïmplementeerd met behulp van een digitaal platform waar de patiënt, naasten en zorgverleners toegang tot hebben.
Samenwerking
Het zorgpad van de CVA-patiënt strekt zich uit tot buiten de muren van de ziekenhuizen naar de zorg binnen zorginstellingen voor revalidatie en de eerstelijnszorg. Bij deze toepassing en implementatie zijn daarom zowel medisch specialisten (neurologen, revalidatieartsen en specialisten ouderengeneeskunde), huisartsen en praktijkondersteuners van de huisartsen, verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten of verzorgenden en de patiënt en zijn of haar naasten betrokken.
Resultaten
De implementatie toonde aan dat instellingen bereid zijn om overstijgend samen te werken, dat patiënten, naasten en zorgverleners open staan voor een digitaal platform en dat ze het uitvragen van PROMs als positief ervaren. Adviezen voor verdere implementatie zijn gericht op duidelijke afspraken en gedeelde verantwoordelijkheid tussen instellingen en het uitblijven vragen van PROMs.