Mobiele menu

PROTEST: Protecting protein homeostasis in synucleinopathies and tauopathies bymodulating the Hsp70/co-chaperone network

Achtergrond

Neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer worden gekenmerkt door de opstapeling van schadelijke eiwitten. Het voorkomen of verwijderen van deze opstapeling wordt beschouwd als een manier om deze ziekten te voorkomen of te behandelen. Cellen beschikken over een set van zogenaamde chaperonnes die het onderhoud van eiwitten verzorgen. Een cruciaal onderdeel van dit onderhoudssysteem zijn de zogenaamde ‘Hsp70-machines’. Deze machines lijken minder goed te werken naarmate we ouder worden, waardoor de verkeerd gevouwen eiwitten opstapelen.

Doel

Het algemene doel van dit project was te bestuderen wat essentiële schakels in de Hsp70-machines zijn. Deze schakels zijn ofwel betrokken bij het voorkomen van opstapeling en ofwel bij het bevorderen van hun afbraak.

Resultaten

Ons consortium heeft aangetoond dat activatie van chaperonnes van de Hsp70 machinerie de toxiciteit van de schadelijke eiwitten (α-Syn en Tau) kan verminderen. We zijn er niet in geslaagd zijn om te identificeren hoe schadelijke opstapeling van eiwitten wordt geïnitieerd en hoe chaperonnes dit zouden kunnen voorkomen. Wel is er is wel inzicht verkregen in hoe amyloïden kunnen worden afgebroken met behulp van specifieke componenten van de Hsp70 machines.

Met deze informatie hopen we nieuwe strategieën te ontwikkelen om deze neurodegeneratieve ziekten - op termijn - te kunnen voorkomen of behandelen.

Meer informatie

Bekijk de factsheet van dit project

Kenmerken

Projectnummer:
733051077
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. H.H. Kampinga
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen