Quality of life in expensive drugs: deriving preferences in absence of generic health state valuations
Medicijnen kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten. In Nederland mogen medicijnen die een hele grote winst in kwaliteit van leven bewerkstelligen duurder zijn dan medicijnen die dat niet doen. Soms is er in onderzoek echter helemaal geen informatie vergaard over de kwaliteit van leven van patiënten. Dan het moeilijk om vast te stellen of een medicijn het geld waard is.
Op basis van drie methoden (genaamd ‘mapping, ‘direct valuation’ en ‘ranking’) hebben we onderzocht hoe men op de beste manier missende gegevens over kwaliteit van leven kan vervangen.
Alle drie de methoden blijken te werken. Welke methode de voorkeur geniet hangt af van het doel van de gebruiker. Voor de toepassing in kosteneffectiviteitanalyses van medicijnen lijkt de techniek ‘mapping’ de voorkeur te hebben. Deze techniek kan de missende kwaliteit van leven gegevens het beste nabootsen.
Producten
Auteur: Versteegh, M.M., Leunis, E.A., Oppe, M. & Stolk, E.A.
Magazine: Value in Health
Auteur: Versteegh, M.M., Leunis, A., Luime, J.J., Boggild, M., Uyl-de Groot, C.A. & Stolk, E.A.
Magazine: Medical Decision Making
Auteur: Crott, R., Versteegh, M.M., Uyl- de Groot, C.A.
Magazine: Quality of Life Research
Auteur: Matthijs M Versteegh1*, Donna Rowen2, John E Brazier2 and Elly A Stolk1
Auteur: Versteegh, M.M., Rowen, D., Brazier, J.E., & Stolk, E.A.
Magazine: Health and Quality of Life Outcomes
Verslagen
Eindverslag
Gezondheidseconomen staan regelmatig voor het probleem dat er geen kwaliteit van leven metingen verricht zijn in klinische studies, waardoor de, voor economische evaluatie noodzakelijke, op voorkeur gebaseerde effecten van een behandeling bekend zijn. Een mogelijk oplossing voor dit probleem is om de veelgebruikte ziekte specifieke vragenlijsten van waarderingen te voorzien. Het primaire doel van dit onderzoek was om drie verschillende vragenlijsten, de HAQ, de QLQ-C30 en de MSIS-29 van waarderingen te voorzien.
Omdat het waarderen van gezondheidstoestanden geen standaard werk is werd ook onderzocht hoe goed verschillende strategieen werken waarmee de ziektespecifieke utiliteiten gegenereerd zijn: Time Trade-off van vignetten, ranking en regressie naar EQ-5D waarden. De voorspelde utiliteiten volgens deze drie strategieen zijn daarom vergeleken met geobserveerde EQ-5D waarderingen.
Dit project heeft bijgevolg de volgende resultaten opgeleverd:
- Waarderingen van de HAQ, MSIS-29 en de QLQ-C30
- Methodologische richtlijnen voor het waarderen van ziekte specifieke vragenlijsten in een specifieke context.
Gezondheidseconomen staan regelmatig voor het probleem dat er geen kwaliteit van leven metingen verricht zijn in klinische studies, waardoor de, voor economische evaluatie noodzakelijke, op voorkeur gebaseerde effecten van een behandeling bekend zijn. Een mogelijk oplossing voor dit probleem is om de veelgebruikte ziekte specifieke vragenlijsten van waarderingen te voorzien.
Het primaire doel van dit onderzoek is om drie verschillende vragenlijsten, de HAQ, de QLQ-C30 en de MSIS-29 van waarderingen te voorzien. Omdat het waarderen van gezondheidstoestanden geen standaard werk is wordt ook onderzocht hoe goed verschillende strategieen werken waarmee men de de ziektespecifieke utiliteiten kan genereren: Time Trade-off van vignetten, ranking en regressie van EQ-5D waarden. De voorspelde utiliteiten volgens deze drie strategieen zullen worden vergeleken met geobserveerde EQ-5D waarderingen. De op te leveren resultaten zullen zijn:
- Waarderingen van de HAQ, MSIS-29 en de QLQ-C30
- Methodologische richtlijnen voor het waarderen van ziekte specifieke vragenlijsten in een specifieke context.