Quality of prescribing: patient specific indicators that predict better outcomes in diabetes patients.
Samenvatting na afronding
In dit project is een set van 20 kwaliteitsindicatoren ontwikkeld, waarmee kan worden vastgesteld of mensen met type 2 diabetes adequate en passende medicatie krijgen voorgeschreven.De indicatoren meten allereerst het tijdig starten en ophogen van de medicatie, die nodig is om verschillende risicofactoren te verlagen. Het gaat dan om de behandeling van te hoge bloedglucose, bloeddruk, cholesterol of van eiwitverlies in de nieren. Daarnaast zijn er indicatoren die meten of mensen met type 2 diabetes wel de aangeraden geneesmiddelen krijgen voorgeschreven. Tenslotte zijn er indicatoren die meten of er geen risicovolle of teveel geneesmiddelen worden voorgeschreven.
Resultaten
In verschillende praktijkstudies is vastgesteld dat de indicatoren betrouwbaar zijn en bruikbaar inzicht geven aan zorgverleners. Dit betekent dat de indicatoren in de eerstelijns praktijk gebruikt kunnen worden om de voorgeschreven medicatie te monitoren en feedback te geven aan zorgverleners. Daarmee kunnen zij waar nodig de behandeling verbeteren.Samenvatting bij start
De kwaliteit van diabeteszorg wordt gemeten met zogenaamde ‘indicatoren’. Momenteel zijn er onvoldoende goede indicatoren, waarmee we kunnen bepalen of mensen met diabetes passende behandeling krijgen. Om goed geneesmiddelgebruik te bevorderen, hebben we nieuwe indicatoren nodig die:- het verloop van de behandeling door de tijd meten
- rekening houden met verschillende patiëntgroepen
- voorspellend voor betere patiëntuitkomsten
- meetbaar zijn met routinematige dataverzameling.
Mediator 29 - juni 2018 / Meer bevindingen
Indicatoren meten passende medicatie bij diabetesProducten
Auteur: Kirsten Smits
Auteur: Petra Denig, Kirsten Smits, Grigory Sidorenkov, Marianne Meulepas, Marjorie Nelissen, Gerjan Navis, Henk Bilo.
Auteur: Petra Denig, Kirsten Smits, Grigory Sidorenkov, Gerjan Navis, Henk Bilo
Auteur: Margriet Bouma, Kirsten Smits, Petra Denig, on behalf of the project team
Auteur: Kirsten Smits, Grigory Sidorenkov, Gerjan Navis, Henk Bilo, Petra Denig
Auteur: Kirsten Smits, Grigory Sidorenkov, Gerjan Navis, Henk Bilo, Petra Denig
Link: https://addrm.nl/
Auteur: KPJ Smits
Auteur: Smits, Kirsten P.J., Sidorenkov, Grigory, Kleefstra, Nanno, Bouma, Margriet, Meulepas, Marianne, Voorham, Jaco, Navis, Gerjan, Bilo, Henk J.G., Denig, Petra
Magazine: International Journal of Clinical Practice
Auteur: Smits, Kirsten P. J., Sidorenkov, Grigory, Kleefstra, Nanne, Hendriks, Steven H., Bouma, Margriet, Meulepas, Marianne, Navis, Gerjan, Bilo, Henk J. G., Denig, Petra
Magazine: PLoS ONE
Auteur: Smits KPJ, Sidorenkov G, Navis G, Bouma M, Meulepas MA, Bilo HJG, Denig P
Magazine: Diabetes Care
Auteur: PJ Smits, P Denig
Auteur: Nelissen-Vrancken N, Denig P, Lambooij A, Meulepas M, Smits K.
Link: https://www.medicijngebruik.nl/product/detail/2408
Auteur: NHG
Auteur: Instituut Verantwoord Medicijngebruik
Verslagen
Eindverslag
Het doel van dit project was om te komen tot een set van betrouwbare kwaliteitsindicatoren, waarmee de medicamenteuze behandeling voor mensen met type 2 diabetes gemeten kan worden.
Allereerst hebben we op basis van een literatuurreview en met behulp van een expertpanel en patiëntvertegenwoordigers een set van 20 mogelijke kwaliteitsindicatoren ontwikkeld. Met deze set kan worden vastgesteld of diabetes patiënten adequate en passende medicatie krijgen voorgeschreven. In deze set zitten 8 zogenoemde ‘actie-indicatoren’. Deze actie-indicatoren meten of de benodigde preventieve medicatie tijdig wordt gestart of opgehoogd. Het gaat dan om de behandeling van te hoge bloedglucose, bloeddruk, cholesterol of van eiwitverlies in de nieren. Daarnaast zijn er 8 indicatoren die meten of aanbevolen geneesmiddelen worden voorgeschreven, en 4 indicatoren die meten of er geen risicovolle of teveel geneesmiddelen worden voorgeschreven.
Vervolgens hebben we in verschillende praktijkstudies vastgesteld dat de indicatoren goed te meten zijn met beschikbare data uit huisartspraktijken. Verder hebben we vastgesteld dat het beter presteren op de actie-indicatoren kan leiden tot daadwerkelijke winst op korte termijn uitkomsten bij patiënten. Dat dit vervolgens ook leidt tot minder complicaties bij deze patiënten hebben we voor 2 indicatoren kunnen aantonen. Voor de meeste andere indicatoren was onvoldoende statistische power om dergelijke verbanden aan te tonen. Ook hebben we niet kunnen aantonen dat het voorschrijven van aanbevolen geneesmiddelen of het voorschrijven van risicovolle geneesmiddelen gepaard gaat met een verschil in kwaliteit van leven.
In het laatste deel van het project hebben we een voorstel uitgewerkt om de indicatoren in te passen in bestaande methoden om de kwaliteit van behandeling bij diabetes te bevorderen. Dit is in een pilot getest.
Concluderend kunnen we zeggen dat dit project een betrouwbare set van 20 voorschrijfindicatoren voor type 2 diabetes heeft opgeleverd. Deze indicatoren kunnen in de eerstelijns praktijk gebruikt worden om de voorgeschreven medicatie te monitoren en feedback te geven aan zorgverleners. Met dergelijke feedback kunnen zij waar nodig de behandeling verbeteren. Voor specifieke doeleinden kunnen selecties uit deze indicatorenset gemaakt worden.
Het doel van dit project is om kwaliteitsindicatoren op te stellen, waarmee we de behandelkwaliteit bij mensen met diabetes in de praktijk kunnen meten.
In het eerste jaar is een lijst van mogelijke indicatoren opgesteld, gericht op de effectiviteit, veiligheid en toepasbaarheid van de behandeling. Deze zijn beoordeeld door experts op inhoud, noodzakelijkheid en te verwachten gezondheidswinst voor de patiënt. Dit heeft geresulteerd in een set van 20 indicatoren, waarmee volgens de experts de kwaliteit van de medicamenteuze behandeling bij diabetes patiënten zinvol in kaart kan worden gebracht.
De geselecteerde indicatoren meten het tijdig starten en ophogen van de behandeling van diabetes, te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en albuminurie. Daarnaast meten ze het voorschrijven van voorkeursmiddelen en het niet voorschrijven van risicovolle geneesmiddelen of geneesmiddelcombinaties.
Het komende jaar wordt onderzocht of deze 20 indicatoren meetbaar zijn in de dagelijkse praktijk en voorspellend kunnen zijn voor betere patiëntuitkomsten.