Mobiele menu

A randomized controlled trial to assess the effectiveness of aspirin and anticoagulant treatment in women with unexplained recurrent miscarriage: ALIFE study (Anticoagulants for LIving FEtuses)

Bij vrouwen die (bij herhaling) een miskraam krijgen, is in ongeveer de helft van de gevallen geen oorzaak aan te wijzen voor de miskraam. Een effectieve behandeling tegen (onverklaarbare) miskramen is tot nu toe niet voor handen. Laboratoriumonderzoek suggereert dat verstoringen in de bloedstolling mogelijk een rol spelen bij miskramen. In Amsterdam is onderzocht of het beïnvloeden van de bloedstolling met aspirine en/of heparine (twee medicijnen die de stolling van het bloed remmen) tot minder miskramen leidt. Hiertoe kregen 364 vrouwen met meer dan 1 miskraam aspirine, aspirine gecombineerd met heparine of een nepmiddel.  Aan het eind van de studie was er geen verschil tussen de drie behandelingen wat betreft het aantal vrouwen dat de zwangerschap afsloot met een levende baby. Aspirine noch heparine is dus een zinvolle behandeling om bij vrouwen met herhaalde miskramen de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten.
 

Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Producten

Titel: Time to conception and time to live birth in women with unexplained recurrent miscarriage.
Auteur: Kaandorp, S. P., Van Mens, T. E., Middeldorp, S., Hutten, B. A., Hof, M. H., Van Der Post, J. A. M., Van Der Veen, F., & Goddijn, M.
Magazine: Human Reproduction, 2014
Link: https://doi.org/10.1093/humrep/deu052
Titel: Aspirin plus Heparin or Aspirin Alone in Women with Recurrent Miscarriage
Auteur: Kaandorp, S. P., Goddijn, M., Van Der Post, J. A. M., Hutten, B. A., Verhoeve, H. R., Hamulyák, K., Mol, B. W. J., Folkeringa, N., Nahuis, M., Papatsonis, D., Büller, H. R., Van Der Veen, F., & Middeldorp, S.
Magazine: The New England Journal of Medicine, 2010
Link: https://doi.org/10.1056/NEJMoa1000641
Titel: Aspirin and/or heparin for women with unexplained recurrent miscarriage with or without inherited thrombophilia.
Auteur: De Jong, P. G., Kaandorp, S. P., Di Nisio, M., Goddijn, M., & Middeldorp, S.
Magazine: Cochrane Library, 2014
Link: https://doi.org/10.1002/14651858.cd004734.pub4

Verslagen


Eindverslag

Het krijgen van een miskraam is emotioneel ingrijpend voor vrouwen en hun partners. Dit is in nog sterkere mate het geval indien dit bij herhaling optreedt. Slechts bij de helft van de vrouwen kan een mogelijke oorzaak worden aangewezen. Hoewel verschillende behandelingen zijn geprobeerd, is er tot nu geen behandeling die bij vrouwen met onverklaarde herhaalde miskramen een gunstig effect op een volgende zwangerschap heeft. Laboratorium experimenten hebben aangetoond dat de bloedstolling betrokken is bij de aanleg van de placenta. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat bij een specifieke oorzaak van herhaalde miskramen (antifosfolipidensyndroom) behandeling met medicijnen die de bloedstolling beinvloeden een gunstig effect hebben. In de ALIFE studie is onderzocht of vrouwen met onverklaarde herhaalde miskraam baat hebben bij behandeling met medicijnen die de bloedstolling beinvloeden. Wij hebben 364 vrouwen middels het lot één van de volgende behandelingen toegewezen: aspirine gecombineerd met laag-moleculair-gewicht heparine, aspirine alleen, of placebo ("nepmedicatie"). Daarna werd vastgesteld of er verschillen zijn in het aantal levendgeboren kinderen tussen de 3 verschillende behandelgroepen. Daarnaast werden ook andere effecten op het zwangerschapsverloop en bijwerkingen van de medicatie op moeders en kinderen onderzocht. Aspirine en placebo werden verpakt in identieke zakjes, zodat vrouwen en behandelaren niet wisten welke medicatie werd gebruikt. Deze medicatie werd gestart op het moment van deelname aan de studie, dus vaak al voor een zwangerschap. De laag-moleculair-gewicht heparine werd door de vrouwen zelf toegediend per onderhuidse injectie, en gestart zodra een echografie vanaf 6 weken zwangerschapsduur zwangerschap aantoonde middels vaststellen van een kloppend hartje. Van de 364 vrouwen kregen 54% een levendgeboren kind in de eerstvolgende zwangerschap na start van de studiemedicatie. Dit percentage was 66% indien alleen de 299 vrouwen werden meegeteld die zwanger werden. Er was geen effect van de behandelingen ten opzicht van placebo. Wel hadden vrouwen die werden behandeld met aspirine en laag-moleculair-gewicht heparine vaker bijwerkingen, met name huidreacties rondom de injectieplaatsen en blauwe plekken. De conclusie van de ALIFE studie is dat aspirine gecombineerd met laag-moleculair-gewicht heparine en aspirine alleen bij vrouwen met herhaalde miskramen de kans op een levengeboren kind niet verhoogt. Daarom moeten deze behandelingen niet worden aangeraden aan vrouwen met onverklaarde herhaalde miskramen.
In de ALIFE studie wordt onderzocht of vrouwen met herhaalde miskraam baat hebben bij behandeling met Ascal 100 mg of Ascal 100 mg gecombineerd met Fraxiparine 2850 EH ten opzichte van placebo medicatie. De ALIFE studie is een gerandomiseerde trial waarbij het eindpunt het aantal levend geboren kinderen per behandelgroep is. De inclusie van vrouwen in de ALIFE is volgens schema verlopen. Doordat een aantal vrouwen nog niet zwanger is, verwachten wij de resultaten aan het eind van 2009 volledig te hebben, en de analyse te kunnen verrichten. Dit is iets later dan het einde van de looptijd van het project.

Kenmerken

Projectnummer:
94527003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2007
2009
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. S. Middeldorp
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC