ReCOVer: A Randomised Controlled Trial testing the efficacy of Cognitive Behavioural Therapy for preventing chronic post-infectious fatigue among patients diagnosed with COVID-19
Een deel van de patiënten die COVID-19 heeft doorgemaakt houdt klachten. Een van die klachten is vermoeidheid. Deze is vaak ernstig en beperkt mensen in hun functioneren. Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij ernstige moeheid die ontstaat tijdens een ziekte. Gedragstherapie leert mensen anders met klachten om te gaan.
Doel
Door vergelijking van beide groepen wordt nagegaan of gedragstherapie leidt tot een afname van moeheid en beperkingen, en of minder mensen chronisch moe worden na COVID-19.
Onderzoeksopzet
Dit project gaat na of gedragstherapie gegeven via het internet ook helpt bij moeheid na COVID-19. Door sneller na het ontstaan van de klacht te behandelen, wordt hopelijk voorkomen dat de moeheid chronisch wordt. Er nemen 114 patiënten deel die na COVID-19 door ernstige moeheid worden belemmerd. De helft krijgt gedragstherapie, de andere helft gebruikelijke zorg. Toeval bepaalt in welke groep een deelnemer komt. De behandeling duurt vier maanden, waarbij mensen direct na afloop en zes maanden na de behandeling worden onderzocht.
Verwachte resultaten
Door vergelijking van beide groepen wordt nagegaan of gedragstherapie leidt tot een afname van moeheid en beperkingen, en of minder mensen chronisch moe worden na COVID-19.
Uitvoerende partijen
Amsterdam UMC, Catharina Ziekenhuis, Radboud UMC, Bernhoven, Jeroen Bosch Ziekenhuis.
In de ReCOVer studie wordt onderzocht of cognitieve gedragstherapie (CGT) een effectieve behandeling is voor het verminderen van vermoeidheidsklachten na COVID-19. De studie is in oktober 2020 van start gegaan. Voorbereidende werkzaamheden bestonden uit: (1) het aanpassen van de bestaande CGT behandeling voor ernstige vermoeidheid naar COVID-19 patiënten, (2) het programmeren van de internet-behandeling, (3) het trainen van therapeuten in het geven van de behandeling, (4) het samenstellen van de testbatterij en (5) het opzetten van de infrastructuur voor de werving.
De deelnemers voor ReCOVer zijn via verschillende kanalen geworden. Specialisten van de deelnemende ziekenhuizen (Amsterdam UMC, Radboud umc, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Catharina ziekenhuis, Bernhoven), huisartsen en bedrijfsartsen konden kandidaten verwijzen. Ook konden geïnteresseerden zichzelf aanmelden. Hiervoor hebben de onderzoekers de studie onder de aandacht gebracht via verschillende lokale kranten, op social media en via de studiewebsite www.moenacovid.nl.
Honderdzes van de 114 deelnemers zijn gerandomiseerd. Vijftig deelnemers zijn gestart met de interventie, waarvan 17 deelnemers de interventie reeds afgerond hebben en de eerste nameting hebben voltooid. Hiermee loopt die inclusie van deelnemers 2 maanden voor op de planning.
Het artikel waarin het studie protocol van ReCOVer wordt beschreven is onlangs geaccepteerd voor publicatie in BMC Trials.