Mobiele menu

Reduced Anticoagulation Targets in Extracorporeal life support (RATE)

Op de intensive care wordt steeds vaker gebruikgemaakt van ‘extracorporele life support’ (ECLS), een compacte hart-long machine voor patiënten met hart- of longfalen die anders vrijwel zeker zouden overlijden.

Ondanks deze behandeling is de sterfte hoog (38%), mede door complicaties. De meest gevreesde complicatie is een herseninfarct ten gevolge van stolselvorming in de ECLS. Om dit te voorkomen wordt altijd heparine (een bloedverdunner) gegeven in een hoge dosering.
Echter, door verbeterde apparatuur komt stolselvorming nauwelijks meer voor. Dit in tegenstelling tot ernstige bloedingen bij de helft van de patiënten. De vraag is dus of de behandeling met heparine in de huidige dosering niet erger is dan de kwaal?

Onderzoek en verwacht resultaat

In deze studie wordt door middel van loting bepaald of patiënten met ECLS de huidige, een lagere, of onderhuids gedoseerde dosering heparine krijgen. De verwachting is dat  hierdoor minder bloedingen voorkomen zonder dat dit ten koste gaat van meer herseninfarcten of hogere sterfte.

Kenmerken

Projectnummer:
848018014
Looptijd: 84%
Looptijd: 84 %
2020
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. W.M. van den Bergh MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen