Mobiele menu

Reducing salt-intake: cost effectiveness of online self-regulation embedded in regular care for chronic kidney disease patients.

Patiënten met nierschade eten net als andere Nederlanders teveel zout. Vermindering van zoutinname verlaagt de bloeddruk en beschermt de nieren, maar is lastig. Het SUBLIEM-programma heeft als doel patiënten te ondersteunen bij minderen van zoutgebruik. Het bestaat uit de website ‘Zoutmodule’, die inzicht geeft in de eigen zoutinname en helpt bij maken van gezonde keuzes; groepsbijeenkomsten en coaching op afstand door zorgverleners, gedurende een ‘actiefase’ van 3 maanden. Na afloop hiervan aten de deelnemers aan de interventie gemiddeld 1.8 gram zout minder per dag en was de bloeddruk lager dan voor de interventie. Zes maanden na de interventie bleek de daling in zout inname gelijk voor zowel de deelnemers aan de interventie als aan de controlegroep met reguliere zorg. Het uitblijven van significante verschillen tussen de interventie en de controlegroep is mogelijk te wijten aan trial-effecten, zoals de mogelijkheid dat patiënten in de controlegroep zelf aanpassingen maken in de eetgewoonte na uitloting voor de interventie.


 

Producten

Titel: A Self-management Approach for Dietary Sodium Restriction in Patients With CKD: A Randomized Controlled Trial
Auteur: Humalda JK, Klaassen G, de Vries H, Meuleman Y, Verschuur LC, Straathof EJM, Laverman GD, Bos WJW, van der Boog PJM, Vermeulen KM, Blanson Henkemans OA, Otten W, de Borst MH, van Dijk S, Navis GJ
Magazine: Am J Kidney Dis. 2020 Jun;75(6)
Link: https://doi.org/10.1053/j.ajkd.2019.10.012

Verslagen


Eindverslag

Patiënten met nierschade eten net als andere Nederlanders teveel zout. Vermindering van zoutinname verlaagt de bloeddruk en beschermt de nieren, maar is lastig. Het SUBLIEM-programma heeft als doel patienten te ondersteunen bij minderen van zoutgebruik. Het bestaat uit de website ‘Zoutmodule’, die inzicht geeft in de eigen zoutinname en helpt bij maken van gezonde keuzes; groepsbijeenkomsten en coaching op afstand door zorgverleners, gedurende een ‘actiefase’ van 3 maanden. Na afloop hiervan aten de 50 deelnemers gemiddeld 1.8 gram zout minder per dag en was de bloeddruk lager; de verlaging was ook een half jaar later nog aanwezig. Bij de controlegroep met reguliere zorg waren zoutconsumptie en bloeddruk na 3 maanden onveranderd, maar was een half jaar later de zoutinname eveneens afgenomen, zij het zonder duidelijk effect op bloeddruk. Het SUBLIEM-programma was kosten-effectief: de extra investering tov reguliere zorg bedraagt 5 euro per mmol natrium-reductie en 7 euro per mmHg bloeddrukverlaging. De investering in het programma wordt terugverdiend door een substantiele verlaging van zorgkosten op de langere termijn

Kenmerken

Projectnummer:
837001005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. G.J. Navis
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen