Mobiele menu

Regionale Agenda Zorg & Veiligheid IJsselland - versterking uitvoering en lerend vermogen

Het versterken van de totale keten van zorg, veiligheid en sociaal domein, zowel lokaal als regionaal, is behoorlijk complex en omvangrijk. Vandaar dat in regio IJsselland vooral het snijvlak tussen deze domeinen aandacht krijgt. Dat doen wij middels een samenwerkingsagenda voor en door gemeenten en belangrijke partners als de GGZ, politie en woningcorporaties. De inwoners in IJsselland moeten hiervan de vruchten plukken en meer veiligheid, betere zorg en ondersteuning ervaren. Onze missie is dan ook om samen te werken aan een veerkrachtige samenleving!

Doel
- Inwoners met onbegrepen gedrag en (dreigend) (complexe) problematiek ervaren meer passende zorg en ondersteuning; zij voelen zich beter gehoord, geholpen en versterkt.
- De samenleving wordt weerbaarder; onbegrepen gedrag leidt minder vaak tot overlast, veiligheidsrisico’s of uitsluiting.
- Professionals ervaren meer ruimte om vanuit persoonlijk contact over domeinen heen samen te werken en het perspectief van de inwoner daarbij centraal te stellen.

Aanpak
Project 1. Doorontwikkeling lokale op- en afschaling in de regio (werken vanuit AVE)

Met dit project willen wij de IJssellandse gemeenten ondersteunen bij de doorontwikkeling van hun lokale werkwijzen voor op- en afschalen, met het AVE-model als gemeenschappelijke taal en met regionaal vastgestelde leidende principes. Hierin willen we samen optrekken met Bureau HHM, één van de grondleggers van het AVE gedachtegoed. Een aantal gemeenten in onze regio heeft al eerdere ervaring met deze partner. Door dit onder de vlag van de regionale agenda Zorg & Veiligheid te begeleiden creëren we samenhang en meer eenduidigheid in de samenwerking met de (vaak regionaal werkende) zorg- en veiligheidspartners. 

Project 2. Intensiveren samenwerking politie en zorg rondom acute en niet-acute meldingen

In IJsselland zijn in de afgelopen jaren verschillende pilots uitgevoerd rondom acute en niet-acute meldingen op straat. Dit heeft veel inzichten opgeleverd, maar heeft nog niet tot structurele samenwerking geleid, mede vanwege een gebrek aan capaciteit en structurele financiering. Met dit project willen we binnen de twee zorgregio’s binnen IJsselland, die beide andere processen en werkwijzen kennen, in een lerende aanpak een (of meer) werkwijzen ontwikkelen voor gezamenlijke diensten en triage op straat. We kijken daarbij ook naar verbetermogelijkheden in de opvolging en de uitstroom naar vervolgzorg. Daarnaast willen in IJsselland afspraken maken over een werkwijze voor de analyse en opvolging van niet-acute meldingen.

Project 3. Starten met (en leren over) onvoorwaardelijke woonplekken in IJsselland

Met dit project willen wij een start maken met het ontwikkelen van een locatie voor onvoorwaardelijk wonen: woonplekken zonder einddatum, waarbij 

veiligheid vooral geboden wordt door bejegening (en deskundige begeleiding) en waar tot op zekere hoogte tolerantie voor afwijkend gedrag. Dit pakken wij op in een lerende netwerkstructuur met alle betrokken partnerorganisaties (zorg, gemeenten, zorgkantoor, woningbouw, politie). 

Samenwerkingspartners
De samenwerkingspartners zijn de 11 IJssellandse gemeenten, Zorg- en Veiligheidshuis IJsselland, Politie, Openbaar Ministerie, Veilig Thuis, JBOV, Transfore, Dimence, Reclassering Nederland, GGD IJsselland, DJI, RvdK, Carinova, Trajectum, RIBW, Kadera, Tactus, Iriszorg, Zozijn, Openbaar belang, Delta Wonen, Wetland Wonen Groep, Ijsselheem, Ieder1, Woningcorporatie De Marken, Ambulance IJsselland, Vechtdal Wonen, Salland Wonen, Rentree, Salland Zorgverzekering, Parabool, Stichting Focus, Zilveren Kruis, Zorgkantoor, Bijzonder Zorgteam, Slachtofferhulp Nederland. 

Kenmerken

Projectnummer:
10610202340006
Looptijd: 18%
Looptijd: 18 %
2024
2027
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K.M. Nienhuis
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Deventer