Mobiele menu

regionale implementatie de-escaleren in West-Brabant

In West-Brabant werken 18 gemeenten samen met organisaties en ervaringsdeskundigen aan een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Er zijn 7 deelprojecten in uitvoering, waaronder het deelproject ‘escalatiemodel ontwikkelen’. Tot nu toe zijn een handreiking, een universele regiekaart en een implementatieplan opgeleverd. Meer tijd en inzet is nodig om het project af te ronden.

Doel

Met dit project wordt het West-Brabantse de-escalatiemodel in de 18 gemeenten ingevoerd. Belangrijke voordelen van invoering in alle gemeenten zijn de heldere afspraken en eenduidige taal in de samenwerking tussen lokale én regionale partners die werkzaam zijn in de domeinen Sociaal, Zorg en Veiligheid. Hiermee draagt het bij aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag en geeft het mede invulling aan de bouwstenen: preventie en levensstructuur, vroegtijdige signalering, melding, beoordeling risicotaxatie, passende ondersteuning en zorg en informatievoorziening.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Resultaten

In West-Brabant hebben de 16 gemeenten het eerder ontwikkelde de-escalatiemodel met regiekaart ingevoerd en geborgd. Ambtenaren (uitvoerenden) zijn getraind in het werken met de regiekaart en worden zo in staat gesteld tijdig op te schalen naar de juiste organisatie bij complexe problematiek én weer tijdig af te schalen. Verantwoordelijkheden zijn duidelijk belegd in de uitvoering én op bestuurlijk niveau. De regiekaart wordt gebruikt in samenwerkingsverbanden waar zij aan deelnemen. 14 Trainers zijn opgeleid om werkers van zowel gemeenten als organisaties in de regio te kunnen trainen in het voeren van casusregie en het werken met de regiekaart. De managers van de twee Zorg- en Veiligheidshuizen monitoren het gebruik van het model in de regio en houden het actueel. Zij organiseren komende jaren regelmatig trainingen voor (nieuwe) werkers. Ook brengen zij de gemeenten geregeld bijeen om ervaringen uit te wisselen en onderling af te stemmen.

Meer informatie

Producten

Titel: Dagdeel I en dagdeel II training casusregie West-Brabant
Auteur: Caroline Mobach en Simone Troost
Titel: Reader training integrale casusregie West-Brabant
Auteur: Caroline Mobach en Simone Troost
Titel: Basispresentatie de-escaleren voor gemeenten
Auteur: Caroline Mobach en Simone Troost

Verslagen


Eindverslag

In West-Brabant hebben de 16 gemeenten het eerder ontwikkelde de-escalatiemodel met regiekaart ingevoerd en geborgd. Ambtenaren (uitvoerenden) zijn getraind in het werken met de regiekaart en zijn daarmee in staat tijdig op te schalen naar de juiste organisatie bij complexe problematiek én weer tijdig af te schalen. Verantwoordelijkheden zijn duidelijk belegd in de uitvoering én op bestuurlijk niveau. De regiekaart wordt gebruikt in samenwerkingsverbanden waar zij aan deelnemen.
14 Trainers zijn opgeleid om werkers van zowel gemeenten als organisaties in de regio te kunnen trainen in het voeren van casusregie en het werken met de regiekaart. De managers van de twee Zorg- en Veiligheidshuizen monitoren het gebruik van het model en houden het actueel. Zij organiseren regelmatig trainingen voor (nieuwe) werkers en brengen de gemeenten geregeld bijeen om ervaringen uit te wisselen en onderling af te stemmen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638014030
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R.C.T. Kuin
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Breda

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio West-Brabant: Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert.