Mobiele menu

Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Groningen

Dit project is het vervolg op de startimpuls voor Regionale Kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag Groningen en een voortzetting op de ervaringen die zijn opgedaan met de Werkplaats Sociaal Domein Noord en de Innovatiewerkplaats Zorg en Veiligheid. De tien Groninger gemeenten, Lentis (GGZ-organisatie) en Inbegrepen (coöperatie van ervarings-deskundigen) werkten de afgelopen jaren al intensief samen in het Meerjarenprogramma. Vanuit die samenwerking hebben zij samen met Hanzehogeschool het initiatief genomen tot oprichting van de kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag. Direct is ook de verbinding gelegd met de projectleider van de Werkplaats Sociaal Domein en de regioadviseur Zorg en Veiligheid van de VNG.

Doel
Het doel van de kenniswerkplaats is om ‘de juiste kennis op de juiste plek’ te brengen zodat de opgave op een gedegen manier aangepakt kan worden, met als resultaat minder risico op uitsluiting, onrusten overlast, meer begrip en gezond samenleven. We bouwen een kenniswerkplaats waarin we ervaringskennis, professionele praktijkkennis en wetenschappelijke kennis uit het zorg- en sociale domein samenbrengen. De werkplaats koppelt vraagstukken van inwoners, gemeenten en praktijkorganisaties aan bestaande kennis en bekijkt voor welke vraagstukken nog te weinig kennis beschikbaar is.

Aanpak
We focussen op situaties waarbij onbegrepen gedrag leidt tot het risico op uitsluiting, onrust en/of
overlast. We willen een beweging van stigma’s, hulpverlenen en overlast naar meer begrip en gezond samenleven. Hoe kunnen mensen elkaar beter ontmoeten, begrijpen en waarderen? Dat kan door te werken aan het verkleinen van de afstand tussen mensen en meer nieuwsgierigheid, begrip en steun. Deze visie sluit we aan bij ‘Gezonde Groningers, Gezonde Zorg’ en Saamredzaam, maar ook bij de visie op herstelgericht en triadisch werken en het model van Positieve Gezondheid.

Samenwerkingspartners
Er zijn veel verschillende partijen betrokken, omdat het doel is om de juiste kennis op de juiste plek te krijgen. Om deze reden zijn verschillende expertisen en verbindingen nodig op alle benodigde vakgebieden. De projectleiding en kennis over het gemeentelijke domein ligt bij gemeente Groningen. Ook heeft de gemeente Groningen de verbinding met de andere tien Groninger gemeenten en GGD-regio’s. De Hanzehogeschool Groningen brengt kennis en verbinding in over maatschappelijke participatie, onderwijs en wetenschap. Verdere samenwerkingspartners zijn Stichting Zorgadvies Groningen, InBegrepen, Durf en Doe Consultancy, Stichting Lentis Maatschappelijke Onderneming, Rob Giel Onderzoekcentrum, Stichting Hanzehogeschool Groningen, Woningcorporatie Wold & Waard, GGD Groningen en Menzis. 

Kenmerken

Projectnummer:
10610112340004
Looptijd: 24%
Looptijd: 24 %
2024
2028
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
H. van Os - Bakker
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Groningen