Mobiele menu

Regionale Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Midden-Limburg

Het project richt zich op het verbeteren van de samenwerking en het ontwikkelen van een effectieve aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag in Midden-Limburg. Het project is een regionale kenniswerkplaats oprichten, waarin professionals uit diverse sectoren en het onderwijs samenwerken om oplossingen te vinden voor deze maatschappelijke vraagstukken. We gaan samen actief op zoek naar oplossingen die inwoners met onbegrepen gedrag echt verder helpen.

Doel

Het doel is om de samenwerking, gericht op de aanpak van personen met onbegrepen gedrag, tussen de verschillende domeinen te verbeteren en te leren van praktijkervaringen. Door ervaringskennis en perspectieven van naasten te integreren krijg je een betere afstemming op de behoeften van de cliënten. Het doel is het creëren van een stevige en duurzame regionale infrastructuur die op de lange termijn een gecoördineerde aanpak voor deze groep kan ondersteunen.

Aanpak

Tijdens de startimpuls worden onder coördinatie van een projectleider de volgende activiteiten uitgevoerd:

  1. Samenwerking initiëren en nieuwe partners benaderen voor het samenwerkingsverband;
  2. Analyse huidige situatie en ophalen regionale behoefte voor de kenniswerkplaats;
  3. Gezamenlijk formuleren van een visie en doelen voor de verbetering van de ondersteuning van mensen met onbegrepen gedrag en voor de mensen in de uitvoeringspraktijk;
  4. Toetsen aan het netwerk en samenhang regionale kenniswerkplaatsen Noord- en Zuid-Limburg; 
  5. Gezamenlijk input ophalen binnen het netwerk voor het eerste inhoudelijke projectvoorstel; 
  6. Samenwerkingsafspraken en overeenkomst opmaken voor de uitvoeringsfase.

Samenwerkingspartners 

Gemeenten, OM, politie, GGZ, GGD, onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties en ervaringsdeskundigen gaan samenwerken om vraagstukken over onbegrepen gedrag te bespreken, en hier vanuit verschillende perspectieven van te leren. Hierbij is het van toegevoegde waarde om overlegmomenten met elkaar te hebben, waar casussen besproken worden maar ook problemen, oplossingen en expertise gedeeld worden. De betrokken partijen dragen bij op basis van hun expertise. Zo komen lokale inzichten en kennis van sociaal domein, juridische inzichten, veiligheidsaspecten en crisisinterventie, gezondheidskundig inzicht, expertise op het gebied van psychiatrie, academisch en onderzoek expertise, praktijk- en beleidsinzichten en ervaringskennis uit de praktijk bij elkaar.

(Verwachte) resultaten 

Het resultaat van de startimpuls is een uitgewerkte subsidieaanvraag met een uitwerking van inhoudelijke projecten die bijdragen aan een inclusieve samenleving en een persoonsgerichte aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag.

Kenmerken

Projectnummer:
10610102410002
Looptijd: 13%
Looptijd: 13 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
MAA Ghijsen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Weert