Mobiele menu

Research program on patient safety and complex care (PSCC)


Het doel van het onderzoek is verbeteren van de zorg voor patiënten met een heupfractuur. Dit door het ontwikkelen, implementeren en evalueren van drie interventies.

De interventies zijn gericht op:

  • Verbeteren van de communicatie tussen zorgverleners in ziekenhuis en zorgketen. Dit door gebruik van SBAR (situation, background, assessment, recommendation).
  • Versterken van de rol van patiënten en hun familie bij het voorkomen van fouten/schade tijdens ziekenhuisopname. Dit door middel van de patiëntveiligheidskaart.
  • Verbeteren van de overgang van ziekenhuis naar (verpleeg/verzorgings)huis, en het zorgproces na ontslag. Dit door informatie voor patiënten ter preventie van complicaties na ontslag.

De interventies zijn minder vaak toegepast dan vooraf was verwacht. Het blijkt dat de sociale context op de ziekenhuisafdelingen een belemmerende rol speelt. Aanpassing van de interventies op de lokale context is zinvol.

Verslagen


Eindverslag

Het doel van het onderzoek was het ontwikkelen, implementeren en evalueren van drie interventies voor het verbeteren van de zorg voor patiënten met een heupfractuur. De interventies hebben zich op de volgende punten gericht:
- Het verbeteren van de communicatie tussen zorgverleners binnen het ziekenhuis en binnen de zorgketen door middel van het gebruik van SBAR.
- Het versterken van de rol van patiënten en hun familie bij het voorkomen van fouten en schade tijdens de ziekenhuisopname (d.m.v. de patiëntveiligheidskaart)
- Het verbeteren van de overgang van ziekenhuis naar (verpleeg/verzorgings) huis, en het zorgproces na ontslag (d.m.v. bundels: informatie voor patiënten ter preventie van complicaties na ontslag).

Methode
In het onderzoek zijn diverse methoden gebruikt, waaronder een risico-inventarisatie onder betrokken zorgverleners om de verschillende risico’s in de zorgketen voor oudere patiënten met een gebroken heup in kaart te brengen. Daarnaast zijn de complicaties en (vermijdbare) zorggerelateerde schade bij oudere patiënten met een heupfractuur onderzocht. Door middel van dossieronderzoek, observaties en telefonische interviews met patiënten zijn drie interventies geëvalueerd.

Resultaten
Tijdens het project zijn de drie beoogde interventies ontwikkeld en toegepasst in de praktijk. De sociale context bleek op de deelnemende afdelingen een belemmerende rol te spelen bij de implementatie.

Veiligheidsmanagement binnen organisaties zou gebaseerd moeten zijn op kennis en inzicht in de aard en omvang van schade bij patiënten en kennis en inzicht in de oorzaken van schade. Het onderzoeksprogramma Patiëntveiligheid en Complexe Zorg wil de zorg voor oudere patiënten met een heupfractuur verbeteren door het genereren van kennis en het implementeren van verbeteractiviteiten.
Gedurende eerder uitgevoerde en lopende onderzoeken hebben verschillende zorgverleners aangegeven dat oudere patiënten met een heupfractuur een kwetsbare patiëntengroep vormen met veel co-morbiditeit. Deze groep krijgt hierdoor waarschijnlijk vaker te maken met sub-optimale zorg, complicaties en potentieel vermijdbare schade tijdens het zorgproces.

Doel van het onderzoeksprogramma
Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te verkrijgen in:
1. Het voorkomen van sub-optimale zorg, complicaties en potentieel vermijdbare schade bij kwetsbare ouderen, zoals bij patiënten met een heupfractuur
2. Momenten van suboptimale informatieoverdracht en communicatie tussen zorgverleners in ziekenhuizen, tussen ziekenhuizen en aanpalende zorgsectoren, en tussen zorgverleners en patiënten/mantelzorgers
3. De effectiviteit van een geïntegreerd interventieprogramma voor het verbeteren van de zorg voor patiënten met een heupfractuur.

Het onderzoek bestaat uit een hoofdstudie en drie geïntegreerde interventiestudies. De hoofdstudie richt zich op de zorgketen van kwetsbare ouderen met een heupfractuur, beginnend in de thuissituatie en vervolgens de ambulance, eerste hulp, OK, verpleegafdeling en ontslag naar (verpleeg)huis. De interventiestudies richten zich op:
1. Het verbeteren van de effectiviteit van de informatieoverdracht en communicatie tussen zorgverleners in het ziekenhuis door het implementeren van SBAR communicatietools.
2. Het versterken van de rol van patiënten en diens familie tijdens het zorgproces door het uitdelen van een patiëntveiligheidskaart
3. het verbeteren van het zorgproces na ontslag door het implementeren van “bundles” met bewezen aanbevelingen ter voorkoming van veel voorkomende complicaties.

Methode
Voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen zullen verschillende methoden gebruikt worden:
• Interviews met belanghebbenden
• Dossieronderzoek
• Het uitzetten van vragenlijsten/follow-up bij patiënten
• Een interventieprogramma met drie geïntegreerde interventie studies.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
81400004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2007
2010
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C. Wagner
Verantwoordelijke organisatie:
NIVEL