Mobiele menu

Role of Sirtuin-1 in aortic dilatation in Marfan mice.

Projectomschrijving

2015 Ronde Kennisinfrastructuur (publiceren van negatieve of neutrale dierexperimentele data): Aneurysma vorming in de aorta van patiënten met het bindweefsel syndroom Marfan zorgt voor vaak dodelijke dissecties. Nu worden Marfan patiënten behandeld met bloeddruk verlagers, maar door de wisselende werking zijn er andere behandelmethoden nodig. Polyphenol resveratrol verlaagt de aortagroei in Marfan syndroom muizen. Ook werkt resveratrol via een ander mechanisme dan de bloeddruk verlager losartan, waardoor het een behandeloptie is voor Marfan patiënten. Om het werkingsmechanisme van resveratrol uit te zoeken, zijn Marfan muizen behandeld met modulatoren van sirtuin-1, omdat resveratrol dit anti-verhouderings eiwit activeert. Helaas was de aorta groei niet geremd, dus resveratrol oefent zijn remmende effecten niet (alleen) via sirtuin-1 uit. Verdere analyse van de resveratrol-behandelde muizen en celproeven hebben uitgewezen dat bekende vasculaire micro-RNA-29b is verlaagd door resveratrol en daardoor zorgt voor gladde spier cel overleving op een endotheel cel afhankelijke manier.

Producten

Titel: Resveratrol Inhibits Aortic Root Dilatation in the Fbn1C1039G/+Marfan Mouse ModelHighlights
Auteur: Hibender, S., Franken, R., van Roomen, C., ter Braake, A., van der Made, I., Schermer, E.E., Gunst, Q., van den Hoff, M.J., Lutgens, E., Pinto, Y.M., Groenink, M., Zwinderman, A.H., Mulder, B.J.M., de Vries, C.J.M., de Waard, V.
Magazine: Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

We hebben onderzoek gedaan naar een mogelijke therapie optie om verwijding van de aorta (aneurysma) in Marfan patienten te remmen. Marfan patienten hebben een bindweefselmutatie waardoor aorta dilatatie optreedt, met kans op een lethale ruptuur. Er is onderzoek nodig naar andere / nieuwe behandel opties dan het medicijn losartan, omdat niet alle patienten op losartan reageren. Sirtuin-1 is een anti-stress factor, en resveratrol verhoogt o.a. activatie van sirtuin-1. Wij hebben gevonden dat resveratrol aorta dilatatie vermindert in de Marfan muis. Uit ons vervolg onderzoek blijkt dat behandeling met een meer specifieke sirtuin-1 activator geen remming van aorta dilatatie geeft in het Marfan muis model en dus niet het onderliggende mechanisme van resveratrol is. Om te voorkomen dat er onnodig veel proefdieren worden gebruikt om ditzelfde experiment te doen en tot dezelfde conclusie te komen, is het van belang dat deze resultaten gepubliceerd worden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
114024034
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. V. de Waard
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC