Mobiele menu

The role of unhealthy lifestyle factors in the adverse health effects of working conditions in workers with a low SEP. Meta-analyses in longitudinal datasets.

Doel

Werknemers met een lage sociaal economische positie (SEP) hebben vaak een slechtere gezondheid dan werknemers met een hogere SEP. Slechte arbeidsomstandigheden en ongezonde leefstijl spelen hier een rol in, maar welke factoren dat precies zijn en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden is onbekend. Wat is het effect van slechte fysieke en psychosociale arbeidsomstandigheden op leefstijl bij werknemers met een lage SEP? En wat is de invloed van ongezonde leefstijl op de nadelige gezondheidseffecten van slechte arbeidsomstandigheden?

Aanpak/werkwijze

In dit project zijn epidemiologische analyses uitgevoerd in vijf grote longitudinale studies: GLOBE, Doetinchem Cohort Studie (DCS), Lifelines, PAGO Bouw en SHARE. De databestanden zijn complementair aan elkaar waarbij verschillende belastende arbeidsomstandigheden en leefstijlfactoren zijn gemeten onder verschillende groepen (lage SEP) werknemers. Na afzonderlijke analyses in elk databestand naar de relatie tussen arbeidsomstandigheden en leefstijl, zijn de resultaten uit de verschillende bestanden samengevoegd en onderzocht.

Resultaten

Een hoge fysieke werkbelasting en een hoge psychosociale belasting blijken gerelateerd te zijn aan een ongezonde leefstijl. Daarbij levert de combinatie van een hoge werkbelasting met obesitas een extra verhoogd risico op een slechte ervaren gezondheid. Verder is gebleken dat de slechtere gezondheid onder werknemers met lichamelijk zwaar werk niet wordt verklaard door roken, alcoholgebruik, overgewicht en weinig bewegen. De gezondheidseffecten komen dus direct door het zware werk en mogelijk door andere factoren, die niet zijn onderzocht in deze studie.

Producten

De resultaten zijn beschreven in internationaal wetenschappelijke artikelen en een factsheet. Ook zijn de resultaten op congressen en bijeenkomsten gepresenteerd.

Producten

Titel: The mediating role of unhealthy behavior in the relationship between shift work and perceived health
Auteur: Karin I. Proper, Eva Jaarsma, Suzan J. W. Robroek, Jolinda L. D. Schram, Hendriek Boshuizen, H. Susan J. Picavet, W. M. Monique Verschuren & Sandra H. van Oostrom
Link: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11350-2
Titel: The Mediating Effect of Unhealthy Behaviors and Body Mass Index in the Relation Between High Physical Workload and Self-Rated Poor Health in Male Construction Workers
Auteur: Karin I. Proper, Bart Cillekens, Jos W.R. Twisk, Pieter Coenen, Suzan J.W. Robroek & Sandra H. van Oostrom
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7409768/
Titel: The mediating role of unhealthy behaviors and body mass index in the relationship between high job strain and self-rated poor health among lower educated workers
Auteur: S. H. van Oostrom, A. Nachat, B. Loef & K. I. Proper
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826307/
Titel: Verhoogd risico op slechte gezondheid voor werknemers met zwaar werk en obesitas
Auteur: RIVM
Link: https://www.rivm.nl/nieuws/verhoogd-risico-op-slechte-gezondheid-voor-werknemers-met-zwaar-werk-en-obesitas
Titel: Leefstijl geen verklaring relatie stress-gezondheid
Auteur: Sandra H. van Oostrom, Bette Loef & Karin I. Proper
Link: https://voedingnu.nl/artikelen/leefstijl-geen-verklaring-relatie-stress-gezondheid
Titel: Factsheet - Werkomstandigheden, leefstijl en gezondheid in de bouw
Link: https://www.rivm.nl/documenten/factsheet-werkomstandigheden-leefstijl-en-gezondheid-in-bouw

Kenmerken

Projectnummer:
531001412
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. K.I. Proper
Verantwoordelijke organisatie:
RIVM