Mobiele menu

Safe Start: The development and effectiveness of an intervention for pregnant (young) women (and their partners) with mild to borderline intellectual disabilities and multi-problems and their newborn babies.

Veilige Start: De doorontwikkeling en effectiviteit van een interventie voor kwetsbare (jonge) moeders met een licht verstandelijke beperking en multi-problematiek, en hun baby's

Vraagstuk

Voor veel ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) en multi-problematiek is opvoeden van kinderen een grote uitdaging. Pasgeboren baby’s van moeders met LVB en multi-problematiek hebben een groter risico op een onveilige omgeving. Het is daarom belangrijk om kwetsbare zwangere vrouwen met LVB en multi-problematiek al tijdens de zwangerschap te ondersteunen en zo samen te zorgen voor een veilige omgeving voor de baby.

Onderzoek

Onderzocht wordt wat de ondersteuningsbehoefte van zwangere vrouwen met LVB en multi-problematiek is, en wat risico- en beschermende factoren zijn rondom de zwangerschap. Vervolgens wordt in co-creatie met cliënten en professionals de interventie Veilige Start doorontwikkeld. Tot slot wordt onderzoek gedaan naar de effecten van Veilige Start op de veiligheid van het kind, de opvoeding en het gezinsfunctioneren.

Verwachte uitkomst

Effectieve interventie voor de praktijk om samen met kwetsbare moeders zorg te dragen voor de veilige ontwikkeling van hun baby’s.

Contact

Mocht u in contact willen komen met dit project, dan kunt u mailen naar: a.zijlstra@uva.nl.

Kenmerken

Projectnummer:
554002013
Looptijd: 69%
Looptijd: 69 %
2021
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. B. Orobio de Castro
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit van Amsterdam