Mobiele menu

The Safety Check: The development and pilot implementation of a Text Message mobile phone based application to promote STI testing among young people

Jongeren doelmatiger en gerichter bereiken rond soa-testen

Vraagstuk

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen relatief veel voor onder jongeren. Laag opgeleide en allochtone jongeren zijn moeilijk te bereiken met de huidige boodschappen. Er zijn alternatieve manieren nodig, vooral om diegenen die het grootste risico lopen tijdig op te sporen en tot behandeling te bewegen. De traditionele voorlichting werkt onvoldoende om het testen op soa te bevorderen.

Onderzoek

De SoaSeksCheck is een chat-bot met afspraakmodule om jongeren die potentieel risico op soa lopen beter te bereiken en waar nodig door te geleiden naar testfaciliteiten. Jongeren krijgen feedback op maat.

Uitkomst

Gedurende 12 maanden bezochten 25.490 jongeren de SoaSeksCheck en 8.408 (33%) startten een conversatie. 759 jongeren bezochten na een positief testadvies de online afsprakenmodule. 221 jongeren maakten een afspraak op de soa-poli. 28% van hen werd positief getest. De SoaSeksCheck kan het bereik en de doorgeleiding van hoogrisicojongeren verbeteren en zo bijdragen aan een effectiever soa-testbeleid.

Verslagen


Eindverslag

Het project SafetyCheck was gericht op de ontwikkeling van een digitale SOA triage systeem, met het doel om jongeren die potentieel risico lopen op SOA beter te bereiken en daar waar nodig door te geleiden naar testfaciliteiten. Deze moet jongeren in staat stellen om op een snelle, eenvoudige manier via risicoanalyse inzicht te krijgen in de ernst van het SOA risico. Hiervoor werd de SoaSeksCheck (SSC) ontwikkeld. De SSC bestaat uit 1) een chatbot module (een geautomatiseerde gesprekspartner) waar vragen rondom seksualiteit en SOA risico gesteld kunnen worden, en zo ook SOA risico wordt uitgevraagd, (2) een elektronische agendamodule, waarbij jongeren een afspraak kunnen inplannen in de agenda van de SOA poli. Daarmee moet de SSC bijdragen een effectievere doorgeleide naar SOA test centra, doordat via de SSC een afspraak gepland kan worden, en jongeren worden herinnerd aan hun afspraak.
Gedurende het project is de SSC op een planmatige wijze ontwikkeld, waarbij beoogd wordt een goede aansluiting te realiseren met de gebruikersbehoeften, en inbedding te realiseren bij reeds bestaande werkwijzen van de SOA poli van de GGD Rotterdam-Rijnmond en Sense.info. Hiervoor is in het project ingezet op vooronderzoek bij de jongeren, en involvering van intermediaren (SOA verpleegkundigen, SOA AIDS NL) gedurende het project, via een user-centered design methodiek. Beide groepen zijn ook betrokken in de fase van conceptualisatie, en tot slot bij de ontwikkeling en pretests van SafetyCheck.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
200330004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2017
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. P. van Empelen
Verantwoordelijke organisatie:
TNO