Samen beslissen in de spreekkamer; verdieping van de dialoog met behulp van Option Grids
Ontwikkeling van Consultkaarten
Consultkaarten zijn beknopte keuzehulpen voor de patiënt en de zorgverlener samen. Consultkaartenkunnen helpen als de arts en de patiënt willen bespreken welke opties de patiënt heeft. Vervolgens kunnen ze met behulp van de vragen en antwoorden op de Consultkaart bespreken wat de patiënt belangrijk vindt. Na het gesprek kan de patiënt de Consultkaart mee naar huis nemen. De patiënt kan dan alles nog eens rustig nalezen, eventueel bespreken met familieleden en overdenken om uiteindelijk samen met de arts een keuze te maken.
Consultkaarten voor 12 aandoeningen
De website www.consultkaart.nl is opgericht. Op deze website zijn alle goedgekeurde Consultkaarten te vinden. Ook staat er relevante (achtergrond)informatie bij de Consultkaarten vermeld. Consultkaarten die af zijn en zijn goedgekeurd zijn bij de patiëntenvereniging en wetenschappelijke vereniging te vinden op de website. De consultkaarten die nog wachten op goedkeuring en/of afgerond moeten worden, volgen zo spoedig mogelijk. De ontwikkelprocedure van Consultkaarten is vastgesteld met de betrokken partijen en eveneens online beschikbaar.
Tekst onder kop Transparantie
Tijdens het ‘jaar van de transparantie’ heeft het ministerie van VWS ingezet op meer en betere informatie over de kwaliteit en kosten van de zorg. In totaal financierden wij 15 projecten om te komen tot betere instrumenten voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg en bruikbare kennis ter ondersteuning van het Zorginstituut. Dit project is daar één van.
Verslagen
Eindverslag
Binnen het ZonMw-project Samen beslissen in de spreekkamer, verdieping van de dialoog met behulp van Option Grids zijn 12 consultkaarten ontwikkeld. Consultkaarten (voorheen bekend als Option Grids) zijn beknopte keuzehulpen die een concrete keuzesituatie, de daarbij behorende behandelopties en veel gestelde vragen bij deze keuzesituatie bevatten.
Het gaat om consultkaarten voor de volgende onderwerpen: ovariumcarcinoom, geboortezorg, cataract, diabetische retinopathie, diabetes, voorste kruisbandletsel knie, Parkinson, Carpaal Tunnel Syndroom, lage rug hernia, hypertensie, dyslipidemie en slokdarmkanker.
Naast de consultkaarten zijn er evidence-documenten (onderbouwing van de inhoud van de consultkaart) opgesteld, heeft het project de website Consultkaart.nl ontwikkeld en een filmpje opgeleverd. Op de website zijn de consultkaarten (en de evidence-documenten) van dit project maar ook andere consultkaarten te vinden. Het filmpje wordt ingezet om de bekendheid van het instrument consultkaart te vergroten en specifiek aandacht te vragen voor de consultkaarten die binnen dit project ontwikkeld zijn.
Hoofdaanvrager van het project was de Federatie Medisch Specialisten; het Kennisinstituut en de Patiëntenfederatie Nederland waren verantwoordelijk voor de uitvoering.
Er is en wordt nog hard gewerkt aan de ontwikkeling van Consultkaarten voor een twaalftal aandoeningen en aan het inrichten van een website om de kaarten vrij beschikbaar te stellen: www.consultkaart.nl.
De voortgang van het ontwikkelproces is verschillend per Consultkaart. De eerste Consultkaarten zijn reeds beschikbaar en de laatste Consultkaarten kunnen uiterlijk eind juni worden verwacht.
De ervaring leert ons dat de ontwikkeling van met name multidisciplinaire Consultkaarten complexer is, om meer afstemming vraagt en daardoor meer tijd kost. Het ontwikkelproces van de Consultkaarten werd in dit project niet afgestemd op de ontwikkelcyclus van bijbehorende richtlijnen, waardoor bij wetenschappelijke verenigingen soms onbegrip en vertraging is ontstaan. In de toekomst verwachten wij een efficiëntieslag te kunnen maken door het ontwikkeltraject van Consultkaarten/keuzehulpen te integreren in het ontwikkel-/onderhoudsproces van richtlijnen. Wij verwachten dat dit ook bij zal dragen aan de kwaliteit van beide producten: aspecten van zorg die patiënten belangrijk vinden krijgen meer aandacht in richtlijnen, waardoor richtlijnen beter bruikbaar worden om de vragen in de Consultkaarten te beantwoorden.
ZonMw heeft goedkeuring gegeven om de deadline voor dit project uit te stellen tot eind juni 2018. Naast de Consultkaarten die binnen dit project ontwikkeld worden, zijn er ook Consultkaarten die binnen andere projecten ontwikkeld zijn of worden. Wij verwachten dat er halverwege 2018 voor maar liefst 28 aandoeningen Consultkaarten beschikbaar zullen zijn. Behalve op www.consultkaart.nl, zullen de Consultkaarten ook via Zorgkaart Nederland, Thuisarts en de Richtlijnendatabase te vinden zijn.