Mobiele menu

Samen Isolement doorbreken

Wat houdt het project in?

In Nederland leven veel hoogopgeleide jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, door een chronische ziekte of een verstandelijke en/of motorische beperking. Tijdens het project Samen isolement doorbreken organiseren jongeren met een beperking buddy-momenten voor jongeren met een beperking. Er zijn 2 groepen jongeren actief. Groep 1 betreft de buddy’s: jongeren met een beperking die inmiddels bijna afgestudeerd zijn of een eerste baan hebben. Groep 1 vormt het hart van de bijeenkomsten en helpt groep 2 op weg: de jongeren die de buddy-bijeenkomsten nodig hebben om uit sociaal isolement te komen. Groep 2 krijgen hulp bij en informatie over het vinden van een stage- of werkplek.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Groep 1 doet tijdens dit project iets terug voor een groep waar ze zelf deel van uitmaken. Ze geven kennis door, hierdoor groeit hun gevoel van eigenwaarde. Want waar groep 1 eerst aan de ‘ontvangende’ kant zat, kunnen ze nu zelf iets terugdoen voor de maatschappij. Groep 2 is na afloop van de maatschappelijk diensttijd klaar om af te studeren of een passende baan te vinden. Dankzij de aangeleerde skills, de gevolgde trainingen, de buddy en het uitgebreide sociale netwerk krijgen de personen uit groep 2 meer zelfvertrouwen.

  • Voor de deelnemende organisaties

Dit project leidt in de toekomst tot een sterk buddy-netwerk. De jongeren die het traject hebben gevolgd, zullen zich weer inzetten voor de volgende groep. Ze blijven de uitdaging voelen om de kwaliteiten te blijven ontwikkelen. Door de maatschappelijke diensttijd krijgen deze jongeren weer geloof in zichzelf, weten ze wat ze nodig hebben én kunnen ze dit aangeven. Zo kunnen ze een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.

Onderzoeksvragen voor het project MDT

  • Zorgt dit project daadwerkelijk tot sneller afstuderen of het vinden van een passende baan?
  • Klopt de aanname dat het buddy systeem werkt?
  • In hoeverre heeft dit project invloed op de eigenwaarde van de deelnemers?

Doelgroep

Jongeren van 15 tot 30 jaar met een lichamelijke of verstandelijke (arbeids)beperking

Regio

Landelijk

Meer informatie

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
743002013
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.L. Vollebregt
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Studeren en Werken op Maat