Mobiele menu

"Samen leren van de implementatie van ervaringswerkers in de JeugdzorgPlus en jeugd-GGZ"

Suïcidale jongeren belanden vaak op de gesloten afdeling van de Jeugdzorg en jeugdGGZ. Medewerkers voelen zich vaak handelingsverlegen, leidend tot een beheersmatige aanpak. Een n=1 onderzoek van de Academische Werkplaats Jeugd Inside-Out laat zien dat de inzet van ervaringswerkers een goed alternatief kan zijn bij de behandeling van chronisch suïcidale jongeren. Met deze VIMP wil de werkplaats daarom de n=1 uitbreiden en implementeren op andere locaties en bij meer chronisch suïcidale jongeren.

Doel 

De doelstelling van het VIMP-project is om de kennis uit de n=1 studie breder te implementeren door de ontwikkeling van een implementatie-stappenplan en workshop, en door kennisverspreiding binnen lerende netwerken. Hiermee wordt de kennis over de inzet van ervaringswerkers geoptimaliseerd. Dit draagt uiteindelijk bij aan een betere behandeling voor chronisch suïcidale jongeren. 

Aanpak/werkwijze

In het project wordt de opgedane kennis uit de n=1 studie geïmplementeerd bij maximaal 8 chronisch suïcidale jongeren. De inzichten en geleerde lessen die hieruit voortkomen worden vervolgens gebruikt om de implementatie te optimaliseren. In een laatste stap zet de werkplaats in op het breed verspreiden van de resultaten. 

Samenwerkingspartners

De Academische Werkplaats Jeugd Inside-Out voert het project uit. Met Shireen Kaijadoe, werkzaam bij Karakter, als projectleider. Het project wordt uitgevoerd met praktijkprofessionals, ervaringswerkers en onderzoekers. Betrokken organisaties zijn onder andere Pactum en Karakter. Daarnaast wordt er samengewerkt met het leernetwerk ‘Ik laat je niet alleen’ van de Academische Werkplaats Risicojeugd.

Verwachte resultaten

Naar verwachting leidt dit VIMP-project tot 3 concrete producten: (1) een gedegen implementatie-stappenplan, (2) een workshop over de implementatie van ervaringswerkers en (3) kennisverspreiding bij en inspiratie voor zorgprofessionals binnen het leernetwerk ‘Ik laat je niet alleen’ van de Academische Werkplaats Risicojeugd. Dit alles moet vervolgens leiden tot de bredere implementatie van ervaringswerkers in de behandeling van chronisch suïcidale jongeren.

De resultaten worden eind 2024 verwacht. 

Kenmerken

Projectnummer:
10190032310007
Looptijd: 86%
Looptijd: 86 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S.P.T. Kaijadoe