Samen Sportief Afvallen - Borne
Verslagen
Eindverslag
Samen Sportief Afvallen Borne is gestart op 21 januari 2015. Op 31 oktober 2016 is dit project beëindigd.Borne kent relatief veel ouderen en mensen met een ongezonde leefstijl. Het project maakt gebruik van de ketenaanpak tussen de huisartsen die contact hebben met deze doelgroep en de lokale fysiotherapeut en sportvereniging Borne Blijft Fit. Potentiele deelnemers werden actief gestimuleerd, omdat ze op basis van advies van de dokter of praktijkondersteuner worden doorverwezen naar het programma. De doelgroep is gedurende dit project professioneel begeleid. Het doel was om 45+ ers bewust te maken van een duurzame gezonde actieve leefstijl en ze door te geleiden naar de reguliere sportvereniging. Deelnemers konden kiezen uit verschillende vormen van sportspel en/of beweeg activiteiten. Hierbij werd rekening gehouden met de fysieke mogelijkheden van de deelnemers. Door het toepassen van de ketenaanpak tussen de fysiotherapiepraktijk, huisartsen (POH'ers, diëtiste en de kennis en ervaring van Borne Blijft Fit! kunnen we tot de eindconclusie komen dat het project een grote bijdrage heeft geleverd aan het realiseren van een gezonde Leefstijl in Borne onder 45+.
Doelstelling was om 60 personen te werven voor ons project. In totaal hebben op de einddatum van 31 oktober 2016 44 deelnemers meegedaan. In de tussenevaluatie hadden we al melding gemaakt dat we de 60 personen niet zouden halen. De reden voor het niet halen van de 60 lag in het feit dat de ruimte bij de fysio waarin we de deelnemers ontvingen te klein was. We zijn toen terug gegaan van 10 mensen in een groep naar maximaal 6 personen.
Van de 44 enthousiaste deelnemers zijn er 17 personen doorgestroomd naar een reguliere sportvereniging. Dit komt neer op een sportparticipatiecijfer van 38%. De ketenaanpak is tussen sportvereniging en zorg sterk verbeterd. Deden in het begin 3 huisartsen actief mee aan dit project, na afloop van dit project hebben alle 10 de huisartsen dit project omarmd en verwijst nu actief door. Huisartsen gaven aan blij te zijn met dit project en zien een win-win situatie. De sportvereniging daarentegen zag ook dat er een nieuwe doelgroep naar de sportvereniging is gekomen die zij voorheen niet zo snel binnen zouden krijgen.
De deelnemers hebben veel geleerd en waren enthousiast over de wijze waarop dit project is neergezet. Met name de begeleiding van de diëtiste, fysiotherapeut en de inzet van de Buurtsportcoach als eerste aanspreekpunt werd als zeer goed ervaren. Over de inzet van de deelnemende huisartsen waren de deelnemers erg enthousiast.De huisarts stimuleerde de deelnemers goed om aan dit programma deel te nemen.
De deelnemers zijn over het algemeen meer gaan bewegen en bewuster gezond gaan leven. Ruim 65% van de deelnemers heeft gedurende de 8 weken dankzij de deelname wat kilo's en vet weten te verliezen. Na 6,9 en 12 maanden zagen we dat nog ruim de helft van de deelnemers nog bezig is om verder af te vallen.
De ambitie van de projectgroep is om met zorgverzekeraar MENZIS in gesprek te gaan om te kijken of Samen Sport Sportief Afvallen al preventief programma op kan worden genomen in het verzekeringspakket. Helaas heeft dit gesprek nog niet plaatsgevonden bij het aflopen van dit project.
Samen Sportief Afvallen krijgt een vervolg. Er zijn een aantal fysiotherapeutpraktijken in Borne die dit graag willen doorzetten. Hiervoor wordt er een werkgroep geformeerd.
Samen Sportief afvallen is gestart op 21 januari 2015. Borne kent relatief veel oudere mensen met een ongezonde leefstijl. Het project maakt gebruik van de ketenaanpak tussen de huisartsen die contact hebben met deze doelgroep en de lokale fysiopraktijk (Fysio-fit) en sportvereniging (Borne Blijf Fit). Potentiële deelnemers worden actief gestimuleerd, omdat ze op basis van advies van dokter of praktijkondersteuner worden doorverwezen naar het programma. Dit programma van 8 weken, bestaat uit voedingsadviezen en een op maat gemaakt beweegprogramma. Uiteraard wordt de doelgroep professioneel begeleid. Het doel is bewustwording van een duurzame gezonde actieve leefstijl onder de ouderen. Er is een aanbod waarbij er gekozen kan worden uit dynamic tennis en vormen van laagdrempelige beweegactiviteiten. Hierbij wordt rekening gehouden met de fysieke mogelijkheden van de deelnemers. Door het toepassen van de ketenaanpak tussen de fysiopraktijk, de huisartsengroep, de Gemeente Borne en de vereniging is er een betere doorverwijzing naar de sportvereniging, hierdoor blijven los van het sociale aspect ouderen korte in de zorg. Op basis van de huidige ervaringen van de huisartsenpraktijk en de fysiopraktijk en de kennis er ervaring van Borne Blijf Fit kunnen we tussentijds concluderen dat het project nu al een bijdrage levert aan het realiseren van een Gezonde Leefstijl in Borne.