Mobiele menu

Samen succesvol stoppen – het implementeren van een divers aanbod van stopondersteuning voor rokers met een lagere sociaaleconomische positie in Den Haag

Doel

Mensen met een laag opleidingsniveau roken vaker dan hoger opgeleiden. Meestal roken ze eigenlijk liever niet. Toch lukt het hen vaak niet om te stoppen. Het zou helpen als ze vaker gebruik zouden maken van stoppen-met-rokenondersteuning. Voorbeelden hiervan zijn groepstrainingen of één-op-één gesprekken met een zorgverlener.

Aanpak en verwachte opbrengst

In stadsdeel Escamp in Den Haag wonen relatief veel rokers. In dit project gaan we alles op alles zetten om zoveel mogelijk bewoners van Escamp te helpen om te stoppen met roken. Dit doen we via stopondersteuning op drie verschillende plekken: in buurthuizen, in de eerstelijnszorg, en op de werkplek. We laten zorgverleners, werkgevers, bewoners, en lokale beleidsmakers met elkaar kennis maken, samenwerken en van elkaar leren. We onderzoeken hoe het invoeren van de stopondersteuning verloopt en wat hierbij wel en niet goed gaat. Wij zorgen ervoor dat het geïmplementeerde aanbod op de lange termijn aanwezig blijft in de wijk en dat de door ons ontwikkelde aanpak en opgedane kennis verspreid wordt naar andere wijken in Nederland.

Producten van ZonMw

Lees meer over dit project in het artikel Samen succesvol stoppen met roken, in onze artikelenreeks Zo benutten we resultaten en opbrengsten beter in de praktijk.

Producten

Titel: Borging van stoppen-met-rokeninterventies in gemeenten: geleerde lessen
Auteur: Nikita Poole, Elske Wits, Ruud Dorenbos en Gera Nagelhout
Link: https://ivo.nl/publicaties/handreiking-borging-smr-interventies-in-gemeenten/

Verslagen


Eindverslag

In het project Escamp Stopt! benutten we eerder opgedane wetenschappelijke kennis om zoveel mogelijk bewoners van Escamp met een lage sociaaleconomische positie te helpen om te stoppen met roken. Dit doen we door de mogelijkheden voor en zichtbaarheid van stopondersteuning te versterken. We richten ons op drie verschillende plekken: in de wijk – bijvoorbeeld bij buurthuizen - , in de eerstelijnszorg, en op de werkplek. Betrokken organisaties zijn onder meer Indigo Preventie Haaglanden en apotheek ‘Pillen en Praten’. Een bewoner die zelf veel heeft gerookt en de buurt goed kent is co-projectleider. In het project zetten we in op verschillende strategieën: 1) Bijscholing van medewerkers in de eerstelijnszorg en welzijn. We stimuleren het volgen van een e-learning ‘very brief advice’ en zorgverleners kunnen gratis een training volgen in face-to-face coaching bij stoppen met roken. 2) Elkaar weten te vinden via een leernetwerk en het maken van een sociale kaart. 3) Intensievere stopondersteuning die aansluit op deze groep, met aandacht voor het wegnemen van stress. 4) Laagdrempelige stopondersteuning, in de buurt. Bewoners weten bijvoorbeeld apotheek ‘Pillen en Praten’ goed te vinden. En de training van Indigo vindt plaats in de buurt, bijvoorbeeld in een buurthuis, en niet bij de ggz-instelling zelf. 5) Stoppen met roken op de werkplek. In Escamp streven we ernaar minimaal twee bedrijven te werven om stopaanbod aan te bieden aan hun werknemers, met eerder voor ZonMw ontwikkelde materialen. Wij zoeken samenwerking met bestaande preventieprogramma’s om te zorgen dat het geïmplementeerde aanbod op de lange termijn aanwezig blijft in de wijk. We ontwikkelen een handreiking om de door ons ontwikkelde aanpak en opgedane kennis te kunnen verspreiden naar andere wijken in Nederland.

Kenmerken

Projectnummer:
555001022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. E.G. Wits
Verantwoordelijke organisatie:
IVO