Mobiele menu

Samen voor een sportieve start!

Projectomschrijving

Nijmegen wil dé Gelderse sport-en beweegstad zijn. Groen, Gezond en in Beweging is een netwerk dat streeft naar een actieve en gezonde Nijmeegse bevolking. De groep 0-4 jaar is hierbij nog onvoldoende in beeld. Voldoende beweging in de 1e levensjaren zijn echter van cruciaal belang bij het vaardig zijn in bewegen. Met een Living Lab (LL) willen wij met onze stakeholders samenwerking verder vormgeven en stimuleren zodat 0-4 jarigen beter leren bewegen, plezier ervaren en langer blijven bewegen. De HAN is een belangrijke partner en heeft expertise op het gebied van living labs en sociale innovatie. Andere belangrijke partners zijn de GGD, Radboud UMC, ouders en Stichting SportQube. Met dit LL verwachten we een breed netwerk te realiseren van o.a. professionals kinderopvangorganisaties, buurtsportcoaches, zorginstellingen, sportverenigingen en ouders. Dit netwerk zorgt er gezamenlijk voor dat 0-4 jarigen steeds vaardiger worden in bewegen. Wij gaan samen voor een sportieve start!

Verslagen


Eindverslag

Samen voor een sportieve start!
De beweging Groen, Gezond en in Beweging is een netwerk in Nijmegen dat streeft naar een fysiek actieve en gezonde Nijmeegse bevolking. De groep 0-4 jaar is hierbij nog onvoldoende in beeld. Met een Living Lab hebben wij in 2020 met onze partners en stakeholders samenwerking verder vormgegeven en willen we dit nu en in de toekomst stimuleren zodat 0-4 jarigen beter leren bewegen, plezier ervaren en ook langer blijven bewegen.

De HAN is een belangrijke partner geweest bij dit Living Lab en heeft met de methodiek Design Thinking het Living Lab vorm gegeven. Hierdoor kennen de partners en stakeholders rondom de doelgroep 0-4 jaar elkaar nu, is er inzicht in wat er allemaal in de wijk Hatert speelt rondom de doelgroep en wordt het living lab nu ondergebracht in het nieuwe preventieplatform. Bewoners worden hier ook aan gekoppeld, zodat zij ook invloed hebben op mogelijke interventies in de toekomst. Het preventieplatform moet er gezamenlijk voor zorgen dat 0-4 jarigen steeds vaardiger worden in bewegen.

Samenvatting van de aanvraag

Nijmegen wil dé Gelderse sport-en beweegstad zijn. De beweging Groen, Gezond en in Beweging is een netwerk dat streeft naar een fysiek actieve en gezonde Nijmeegse bevolking. De groep 0-4 jaar is hierbij nog onvoldoende in beeld. Uit onderzoeken blijkt echter juist dat voldoende beweging in de 1e levensjaren van cruciaal belang zijn bij het vaardig zijn in bewegen. Initiatieven rondom deze doelgroep zijn adhoc, zonder samenhang. Met een Living Lab willen wij met onze partners en stakeholders samenwerking verder vormgeven en stimuleren zodat 0-4 jarigen beter leren bewegen, plezier ervaren en ook langer blijven bewegen. De HAN is een belangrijke partner en heeft expertise op het gebied van living labs en sociale innovatie. Zij hanteren een combinatie van vernieuwende methodieken t.a.v. het op gang brengen van participatie. Andere belangrijke partners zijn de GGD, Radboud UMC, ouders en Stichting SportQube. Met dit Living Lab verwachten we in de toekomst een breed netwerk te realiseren van o.a. professionals kinderopvangorganisaties, buurtsportcoaches, zorginstellingen, sportverenigingen, zorgverzekeraars en ouders. Dit netwerk zorgt er gezamenlijk voor dat 0-4 jarigen steeds vaardiger worden in bewegen. Wij gaan samen voor een sportieve start!

Kenmerken

Projectnummer:
546006012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. Peetsold
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Nijmegen