Mobiele menu

Samenwerken in de wijk, rond de opvang van mensen met verward gedrag, aanloopfase

Wijkteams hebben een belangrijke rol in het signaleren en begeleiden van kwetsbare mensen, maar deze rol komt nog onvoldoende uit de verf.

Doel

Naast het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende partijen, zetten we in op het vergroten van kennis in wijkteams in Zaanstad en Purmerend:

  • hoe herken je signalen van verwardheid
  • wat kan je vervolgens doen
  • wie schakel je in
  • hoe zorg je ervoor dat mensen passende hulp krijgen

Werkwijze

De wijkteams worden hierbij ondersteund door het pilotteam, dat bestaat uit spv’ers, presentiewerkers en ervaringsdeskundigen. De taken rondom een casus en wie deze uitvoert, worden in overleg met het wijkteams vastgelegd in een begeleidingsplan. De wijkteams en het pilotteam worden getraind en gecoacht in de nieuwe manier van werken.

Resultaten

In de pilotfase is geen grote toename van het aantal meldingen te zien. Dit kan wijzen op een 'stabilisatie-effect'. Het blijkt dat er een sterke toename is van overlast door verward gedrag in wijken met een grote instroom van bewoners uit de ggz. Als de resultaten van de pilotperiode worden afgezet tegen de oplopende curves in veel andere wijken in Nederland, kan het feit dat er in de pilotwijken geen sprake is van toename van het aantal meldingen daarom als een positief effect van de interventie geïnterpreteerd worden.

Door een goede samenwerking en het opbouwen van een vertrouwensrelatie werden signalen en meldingen sneller opgepakt. Het structurele contact maakte dat er sneller kon worden geschakeld. De meerwaarde bleek zich vooral te uiten in snellere crisishulp, bemoeizorg en het sneller vinden en opschalen van trajecten voor bijvoorbeeld zorgmijders.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Subsidiemogelijkheden

Dit project heeft subsidie gekregen voor het in de praktijk toepassen van één of meer van de 9 bouwstenen voor een lokale, sluitende aanpak van verward gedrag. Heeft u ook een idee om samen met andere organisaties de hulp aan mensen met verward gedrag en hun omgeving te verbeteren? Dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie.
Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

De pilot Samenwerken in de wijk beoogt de preventieve aanpak van verward gedrag te versterken door wijkteams te ondersteunen bij het signaleren van verward gedrag en het (tijdig) doorverwijzen naar de zorg die mensen met verward gedrag nodig hebben.
De hoofddoelstelling van het project was om vier wijk-en netwerkteams (2 in Zaanstad en 2 in Purmerend) te versterken met extra inzet en deskundigheid mbt preventie en opvang van mensen van verward gedrag. Het doel hiervan was om mensen met psychische kwetsbaarheid eerder in beeld te krijgen en proactief contact te maken. Dit om te voorkomen dat mensen zodanig verward raken, dat ze zichzelf en hun omgeving niet goed meer kunnen verzorgen en soms ook overlast veroorzaken. Wijk-en netwerkteams komen niet altijd goed toe aan deze vorm van preventie en vroegsignalering en hebben niet altijd voldoende kennis en ervaring in huis voor het tijdig herkennen en het adequaat inzetten van zorg en ondersteuning bij psychisch kwetsbare mensen in de wijk. De pilot beoogde daarin verandering te brengen. Om dit te kunnen monitoren zijn de meldingen van mensen met verward gedrag bij de politie, de zgn. E33/VSO meldingen in kaart gebracht. Daarnaast is de pilot gevolgd door onderzoek in de vorm van een proces evaluatie ism de Hogeschool van Amsterdam. De uitkomsten hiervan zijn terug te vinden in het eindrapport 'Versterken van wijkteams bij verward gedrag, Een verkennend onderzoek naar de pilot: Samenwerken in de wijk in Zaanstad en Purmerend'.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638011007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. I. Boerema
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Zaanstreek-Waterland

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Purmerend en Zaanstad (Noord-Holland).