Samenwerking wijkverpleegkundige en huisartsenzorg, een verbindende schakel tussen zorg, wonen en welzijn in Kanaleneiland.
In de aandachtswijk Kanaleneiland wonen in verhouding veel jongeren (28%) en niet-westerse allochtonen (65%). Het is de meest multiculturele wijk van Utrecht. In deze wijk werkten 10 wijkverpleegkundigen als zichtbare schakel, naast hun gangbare werk.
Doel
Dat iedere cliënt goed wordt geholpen en begeleid bij problemen op het gebied van gezondheid, welzijn en leefomgeving. Problemen die met elkaar te maken hebben in samenhang oplossen, afgestemd op de cliënt. Daar draait het om.
Werkwijze
De wijkverpleegkundige verkende de problemen en zocht cliënten actief en ongevraagd op. Bijvoorbeeld omdat de huisarts zorgen had over bepaalde situaties. Ze zocht passende hulp en regelde die hulp ook daadwerkelijk. Als ze een cliënt verwees naar een andere hulpverlener, hield ze als coördinator de vinger aan de pols. Dit betekende dat ze ook actief contacten onderhield met zorgverleners, welzijnswerkers en andere betrokkenen.
Resultaten
Er is intensief gewerkt aan de tandem huisarts/wijkverpleegkundigen. De samenwerking is er op gericht dat de huisarts signalen over cliënten die hij/zij zelf niet kan oppakken vanuit de zorg of waarbij de zorgvraag (nog) niet helder is, met vertrouwen overdraagt aan de wijkverpleegkundige.