Scrutinizing the proteostasis network of photoreceptors towards therapeutic intervention of inherited retinal dystrophies
In dit project willen we deze celdood afremmen. Een aantal processen die tot deze celdood leiden hebben we recent ontdekt. We willen de biochemische mechanismen hiervan in detail ontrafelen, om deze vervolgens d.m.v. geneesmiddelen gericht te remmen. Daarnaast willen we de verminderde vitaliteit van de kegeltjes, die we gebruiken om bij daglicht te kunnen zien, verbeteren.
De werking van de geneesmiddelen willen we testen in netvlies-organoïden, gegenereerd uit cellen van patiënten via stamceltechnologie. Dit maakt een snelle vertaling van de onderzoeksresultaten naar de klinische praktijk mogelijk.
Producten
Auteur: Ronald Roepman
Link: https://www.cilianetwork.org.uk/events/4595/2019-uk-cilia-network-meeting
Auteur: Ronald Roepman
Auteur: Ronald Roepman
Auteur: Ronald Roepman
Auteur: Ronald Roepman
Link: http://meetings.embo.org/event/18-cilia
Auteur: Ronald Roepman
Auteur: Faber, S., van Beersum, S.E.C., van Reeuwijk, J., Junger, K., Ueffing, M., Boldt, K., Collin, R., and Roepman, R.
Auteur: Ronald Roepman
Auteur: Ronald Roepman
Auteur: Rob W. Collin, Julio Corral Serrano, J. van Reeuwijk, A. D. Hoogendoorn, R. A. Ruigrok, A. Yildirim, S. J. Letteboer, L. Duijkers, S. Sakami, K. Palczewski, K. Boldt, Uwe Wolfrum, Marius Ueffing, A. Garanto, Ronald Roepman.
Auteur: Ronald Roepman
Verslagen
Eindverslag
Ongeveer 5000 mensen in Nederland hebben een erfelijke vorm van progressieve netvliesdegeneratie. Hierbij sterven de lichtgevoelige cellen in het netvlies, de staafjes en kegeltjes, na verloop van tijd af. Dit leidt vaak tot volledige blindheid. Het proces van celdood kan langzaam of snel verlopen, maar is tot op heden ongeneeslijk.
In dit project hebben we onderzocht of we deze celdood kunnen afremmen. Hiertoe hebben we de associatie bepaald met een netwerk van processen dat de eiwitbalans in de cellen controleert: het proteostase netwerk. Stamceltechnologie maakte het mogelijk om netvliesorganoïden op te kweken uit huidcellen van patiënten. Hiermee verkregen we een uitstekend laboratoriummodel voor de ziekte. Met dit model hebben we aan kunnen tonen welk specifiek proces, vermoedelijk al vroeg in de ontwikkeling, de eiwitbalans in het netvlies van deze patiënten verstoort. Daarnaast hebben we nieuwe processen ontrafeld die de vorming van de kegeltjes en staafjes reguleren. Een deel van deze processen heeft ook een algemene functie in de voelspriet van de cel, het cilium. Daardoor veroorzaakt een verstoring ervan ook problemen in andere organen.
Tenslotte hebben we in de netvliesorganoïden twee stoffen getest die in de toekomst mogelijk als medicijn kunnen worden ingezet, en in een muizenmodel voor erfelijke netvliesdegeneratie de eerste stappen gezet richting een gentherapie. De eerste resultaten hiervan zijn veelbelovend en bieden goede mogelijkheden voor vervolgonderzoek.