Mobiele menu

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Doel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil weten welke toezichtsinterventies zij kan toepassen om de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag (sgog) in zorgrelaties te verminderen, en tegelijkertijd de aandacht voor seksualiteit en intimiteit als onderdeel van persoonsgerichte zorg te bevorderen.

Werkwijze

Om hier inzicht in te krijgen:

  • verkennen we in dit onderzoek de bestaande kennis in de literatuur (fase 1)
  • interviewen we inspecteurs en belangenorganisaties over de ervaringen met het huidige toezicht (fase 2)
  • houden we binnen zorginstellingen focusgroepen met zorgverleners, cliënten en familie om verschillende perspectieven op seksueel grensoverschrijdend gedrag en het omgaan met seksualiteit in kaart te brengen (fase 3).

In de laatste fase van het onderzoek ontwikkelen we alternatieve toezichtsinterventies en onderzoeken we de haalbaarheid en eerste ervaringen hiermee. De focus van het onderzoek ligt op de Gehandicaptenzorg (GZ) en de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Producten

Titel: Combining rules and dialogue: exploring stakeholder perspectives on preventing sexual boundary violations in mental health and disability care organizations
Auteur: Charlotte Kröger, Eva van Baarle, Guy Widdershoven, Roland Bal & Jan-Willem Weenink
Magazine: BMC Medical Ethics
Titel: eBook: In gesprek over seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag
Auteur: Charlotte Kröger, Eva van Baarle & Jan-Willem Weenink

Verslagen


Eindverslag

Doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de consequenties van toezicht bij het bevorderen van aandacht voor seksualiteit en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag (sgog) binnen zorgorganisaties. Ons onderzoek laat zien dat er binnen zorgorganisaties nog onvoldoende aandacht is voor de thema’s seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Aandacht die er wel is gaat vaak over regels en protocollen, maar er wordt onvoldoende over de thema’s en de spanningen die hierin optreden gesproken. Dit terwijl die behoefte er bij zorgverleners wel is en dit ook noodzakelijk is om adequaat aandacht te geven aan deze thema’s op de werkvloer. Het toezicht kan een stimulerende rol hebben in het vergroten van de aandacht voor seksualiteit en sgog binnen zorgorganisaties. Dit betekent het toezicht zich dan niet alleen richt op aanwezigheid van regels en protocollen, maar juist ook oog heeft voor het gesprek op de werkvloer over deze thema’s.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil weten welke toezichtsinterventies zij kan toepassen om de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag (sgog) in zorgrelaties te verminderen, en tegelijkertijd de aandacht voor seksualiteit en intimiteit als onderdeel van persoonsgerichte zorg te bevorderen. Om hier inzicht in te krijgen verkennen we in dit onderzoek de bestaande kennis in de literatuur (fase 1), interviewen we inspecteurs en belangenorganisaties over de ervaringen met het huidige toezicht (fase 2), en houden we binnen zorginstellingen focusgroepen met zorgverleners, cliënten en familie om verschillende perspectieven op seksueel grensoverschrijdend gedrag en het omgaan met seksualiteit in kaart te brengen (fase 3). In de laatste fase van het onderzoek ontwikkelen we alternatieve toezichtsinterventies en onderzoeken we de haalbaarheid en eerste ervaringen hiermee. De focus van het onderzoek ligt op de Gehandicaptenzorg (GZ) en de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
516004618
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J.W. Weenink
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam