Mobiele menu

Selective clearance of aged cells; a new cure for type 2 diabetes?

Veroudering is risicofactor voor chronische ziekten

Wat doen verouderingscellen in het lichaam als het gaat om diabetes type 2, en wat gebeurt er als we minder verouderingscellen hebben?

Veroudering is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van veelvoorkomende chronische ziekten, zoals diabetes type 2. Diabetes type 2 wordt ook wel oudersdomsdiabetes genoemd. Een kenmerk van diabetes type 2 is de verminderde werking of productie van het hormoon insuline. Hierdoor ontstaan chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels.

Verouderde cellen opschonen tegen diabetes type 2

Senescent cellen zijn specifieke verouderingscellen. Uit onderzoek blijkt dat er meer senescente cellen aanwezig zijn bij diabetes type 2. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij de veroudering. De senescente cellen zijn gestopt met delen, maar produceren nog steeds allerlei stoffen waarmee ze de omgeving beïnvloeden. Dr. Kruit (UMCG) wilde met haar onderzoek kijken wat er gebeurt als ze de senescente cellen verwijdert, met de hoop dat het leidt tot de vertraging van diabetes type 2.

Opruimen heeft geen invloed

Helaas is gebleken is dat het opruimen van de verouderingscellen geen effect heeft op de ontwikkeling van type 2 diabetes. Dr. Kruit zag dat het minder goed werken van de insulineproducerende cellen in de alvleesklier een grotere invloed had. Het onderzoek kan weer als basis gebruikt worden voor nieuwe onderzoeken.

Producten

Titel: Inability to repair spontaneous DNA damage in ß-cells is sufficient to drive ß-cell dysfunction and features of type 2 diabetes
Auteur: M.J. Yousefzadeh, A.P. Huerta Guevara, R.R. Flores, A.C. Postmus, L.A. Angelini, S.J. McGowan, S. Pankajavally Somanathan Pillai, J.W. Jonker, P.D. Robbins, L.J. Niedernhofer and J.K. Kruit
Link: https://www.grc.org/pancreatic-diseases-conference/2019/
Titel: Moderate defects in DNA damage repair aggravate the risk of impairments in glucose metabolism
Auteur: A.C. Postmus, A.P. Huerta Guevara, V.W. Bloks, J.W. Jonker and J.K. Kruit
Titel: Senescent cells in the development of cardiometabolic disease
Auteur: Postmus, Andrea C., Sturmlechner, Ines, Jonker, Johan W., van Deursen, Jan M., van de Sluis, Bart, Kruit, Janine K.
Magazine: Current Opinion in Lipidology

Kenmerken

Projectnummer:
459001005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.K. Kruit
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen