Mobiele menu

Short course aminoglycosides as adjunctive treatment in adults with sepsis

Kortdurende aanvullende behandeling met aminoglycosiden bij volwassenen met sepsis

Sepsis (in de volksmond vaak bloedvergiftiging genoemd) is een levensbedreigende infectieziekte waar ziekenhuisopname en toediening van antibiotica voor nodig is. In sommige Nederlandse ziekenhuizen worden sepsispatiënten standaard behandeld met een cefalosporine-antibioticum, terwijl in andere Nederlandse ziekenhuizen standaard wordt gekozen voor een combinatie van een cefalosporine-antibioticum met kortdurend een aminoglycoside-antibioticum. Het is niet bekend welk van de twee opties een betere uitkomst voor patiënten geeft.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

Het doel van  dit onderzoek is om vast te stellen of de combinatietherapie een betere uitkomst geeft en of er een verschil is tussen de twee behandelopties in het optreden van bijwerkingen. Ook wordt gekeken naar de overleving en kwaliteit van leven op de langere termijn.
Ongeveer twaalf ziekenhuizen, zowel universitaire als niet-universitaire ziekenhuizen, doen aan dit onderzoek mee.

Producten

Titel: Short-course aminoglycosides as adjunctive treatment in adults with sepsis: a cluster randomised trial
Auteur: E.L. Koekenbier 1, S.E.J.D. Van Den Eijnde 1, P. Van Der Linden 2, J.J. Oosterheert 3, M.J.M. Bonten 3, C.H. Van Werkhoven 3. 1UMC Utrecht - Utrecht (Netherlands), 2Tergooi - Hilversum (Netherlands), 3UMC Utrecht - Utrecht (Netherlands) - Utrecht (Netherlands)
Link: https://online.eccmid.org/programme-live-1?programType=listing&embed=1&typeHideAllBut=55&page=1&orderBy=1&interventionReference=LB041

Kenmerken

Projectnummer:
10140021910004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. M.J.M. Bonten MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht