Mobiele menu

Shorter treatment of catheter-related UTI

De optimale behandelduur van een urineweginfectie bij patiënten met een urinekatheter is onbekend. In de richtlijnen varieert de aanbeveling tussen de 5 en de 14 dagen. Hoe korter hoe beter: onnodig lange kuren geven meer kans op bijwerkingen en werken resistentievorming van bacteriën in de hand.

In deze studie zullen wij patiënten met zo’n infectie randomiseren tussen 5 en 10 dagen antibiotische behandeling: het belangrijkste eindpunt is de kans op een recidief van de urineweginfectie binnen 90 dagen. Ook zullen we na 30 en na 90 dagen kijken naar urinekweken, om te zien of er verschil is in optreden van resistentie tussen kort en lang behandelen.

Verslagen


Eindverslag

Per 1 juni 2017 is Josephine Oryszczyn, arts-onderzoeker, begonnen aan de SHORTCUT studie. In augustus 2017 werd het studieprotocol ingediend bij de METC. Op 1 februari 2018 werd toestemming van de METC verkregen, en werden lokale goedkeuringsprocedures in deelnemende centra opgestart.
Het AMC ging als eerste centrum van start op 27 maart 2018. In zomer 2018 werden zes deelnemende centra gestart. De eerste patiënt werd in de studie geïncludeerd op 18-07-2018 in het Meander MC. Wegens onvoldoende aanmeldingen werden zomer 2018 zes nieuwe centra bereid gevonden tot deelname. In najaar 2018-lente 2019 werden deze centra opgestart.

Wegens uitblijven van voldoende inclusies werd in december 2018 gecommuniceerd met ZonMw over een alternatief plan. In februari 2019 werd het plan goedgekeurd om een cohort op te bouwen van personen met een katheter à demeure of suprapubische katheter, die contact op zouden kunnen nemen op het moment dat zij klachten van een urineweginfectie zouden krijgen. De verwachting op basis van de literatuur was dat velen van hen binnen een jaar minstens één urineweginfectie zouden krijgen. Dit model is in een eerdere ZonMw studie (80-82310-97-10018) effectief gebleken (van Velzen P, …, Prins JM. Doxycycline for outpatient-treated acute exacerbations of COPD: a randomised double-blind placebo-controlled trial. Lancet Respir Med. 2017 Jun;5(6):492-499). Op deze manier zouden we ook patiënten ‘vangen’ die bij een catheter-infectie alleen met de huisarts contact opnemen.

Dit plan werd uitgewerkt en ingediend bij de METC. Per mei 2019 kon het opbouwen van het cohort starten in het AMC, en vervolgens in het OLVG en revalidatiecentrum De Hoogstraat. In oktober 2019 werd opnieuw tegen problemen aangelopen en werd besloten tot het stopzetten van de SHORTCUT studie.

De optimale behandelduur van een urineweginfectie bij patiënten met een urinecatheter is onbekend. In de richtlijnen varieert de aanbeveling tussen de 5 en de 14 dagen. Hoe korter hoe beter: onnodig lange kuren geven meer kans op bijwerkingen en werken resistentievorming van bacteriën in de hand. In deze studie randomiseren wij patiënten met zo’n infectie tussen 5 en 10 dagen antibiotische behandeling: het belangrijkste eindpunt is de kans op een recidief van de urineweginfectie binnen 90 dagen. Ook zullen we na 30 en na 90 dagen kijken naar urinekweken, om te zien of er verschil is in optreden van resistentie tussen kort en lang behandelen.

De inclusie in de studie verloopt helaas langzamer dan verwacht door een aantal redenen: het verkrijgen van medisch-ethische toestemming heeft lang geduurd, door de nieuwe privacywetgeving is screenen van patiënten moeilijker, en het percentage patiënten dat meedoet is lager dan verwacht, namelijk slechts 24%.

In overleg met de programmacommissie zijn aanpassingen gemaakt in het studieprotocol: er wordt een cohort opgebouwd van personen met een catheter a demeure, die contact op kunnen nemen als zij klachten van een urineweginfectie krijgen, en aangezien veel van deze patiënten wilsonbekwaam zijn, mogen zij meedoen als naasten in hun plaats toestemming geven, omdat juist zij in de toekomst kunnen profiteren van de resultaten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
541001002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.M. Prins MPH PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC