Mobiele menu

Show, Talk, Act (STA) methodiek

De STA-methode is ontwikkeld voor ouders van jonge gezinnen, om dilemma's en uitdagingen rondom gezonde leefstijl bij zichzelf en hun opgroeiende kinderen beter te leren herkennen, te bespreken en aan te pakken. Er wordt gebruik gemaakt van filmpjes die ouders zelf in hun eigen gezin maken. Het gaat om het filmen van situaties in het gezin die goed gaan en competenties waarover de ouders reeds beschikken. Deze positieve benadering is een belangrijk aspect van de STA-methode.
Het door de ouders gemaakte beeldmateriaal wordt tijdens een bijeenkomst getoond (Show) en gebruikt als discussiestarter (Talk), waarna de ouders en opvoedcoach tips met elkaar delen over opvoedsituaties met betrekking tot een gezonde leefstijl. De ouders brengen die tips vervolgens zelf in de praktijk (Act).
Door de praktische aanpak, waarbij de ouders zelf filmen, beklijven de opgedane vaardigheden beter. De STA-methode kan worden ingezet als losse module of als aanvullende methode binnen bestaande opvoedcursussen.

Verslagen


Eindverslag

De STA-methode is een opvoedingsondersteuning-interventie die ontwikkeld is om een gezonde leefstijl te bevorderen. Er wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal dat ouders zelf van hun gezin hebben gefilmd. Deze audiovisuele methode is opgezet ter aanvulling van bestaande opvoedingsondersteuning-interventies om ouders bewuster te maken van hun voorbeeldfunctie en het taboe te verminderen, dat heerst onder ouders om over opvoedproblemen te praten. Het gemaakte beeldmateriaal wordt tijdens een bijeenkomst getoond (Show) en gebruikt als discussiestarter (Talk), waarna de ouders en opvoedcoach tips met elkaar delen over opvoedsituaties met betrekking tot een gezonde leefstijl (Act).

Deze interactieve methodiek is ontwikkeld voor ouders van jonge gezinnen om dilemma's en uitdagingen rondom gezonde leefstijl bij zichzelf en hun opgroeiende kinderen beter te leren herkennen, te bespreken en aan te pakken. Door de praktische uitvoering van de STA-methode, waarbij de ouders zelf filmen, beklijven de opgedane vaardigheden beter. Opvoedcoaches hebben aangegeven dit een meerwaarde van het project te vinden.

Het Centrum Media & Gezondheid (CMG) heeft de STA-methode ontwikkeld door middel van (1) een exploratieve studie naar onder andere huidige audiovisuele interventies, (2) gesprekken en samenwerking met diverse deskundigen, (3) het opzetten van een op de doelgroep afgestemde STA-toolkit en (4) een pilot onder een aantal groepen ouders.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
121020014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
Drs. B.H.P. Vieyra
Verantwoordelijke organisatie:
Centrum Media en Gezondheid