Mobiele menu

Sluitende wijkzorg in Veldhuizen

In de wijk Veldhuizen in Ede wonen veel inwoners van niet-westerse afkomst. Zij hebben vaker gezondheidsproblemen, die dikwijls samenhangen met problemen rond werk, gezin, financiën en opvoeding. Bovendien hebben zij soms ook moeite om de juiste zorg en hulp te vinden.

Doel

Het netwerk aan zorg en diensten sluitend te maken, zodat deze inwoners de hulp krijgen die zij nodig hebben. Doelgroepen zijn wijkbewoners met acute en ingewikkelde problemen.

Werkwijze

De wijkverpleegkundigen (1 fte) van het project bezochten mensen thuis en hielpen hen de juiste zorg en hulp te vinden. Ook bij bijzondere en ingewikkelde hulpvragen. Ze werkten hiervoor direct samen met huisartsen en andere zorgverleners en hadden in dit netwerk een verbindende functie. Binnen het project werkten ook 2 voorlichters eigen taal en cultuur (0,9 fte). Er waren voorlichters in de Turkse, Arabische/Berbers en Somalische taal. Zij stonden de wijkverpleegkundigen bij in de vaak complexe hulpvragen. Ook leidden ze de bewoners naar de juiste hulpverleners of organisaties toe.

Resultaten

Het project is in deze manier van werken uniek. Diverse organisaties of hulpverleners zijn hiervan op de hoogte en maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden en ervaring die de medewerkers van het project hebben opgedaan. Deze ervaring en werkzaamheden wil het team in de komende jaren uitbouwen en voortzetten naar andere wijken.

Verslagen


Eindverslag

In oktober 2009 is in Ede, in de wijk Veldhuizen, het project sluitende wijkzorg van start gegaan. In deze wijk wonen veel inwoners van niet westerse afkomst. Zij hebben vaker gezondheidsproblemen, die dikwijls samenhangen met problemen rond werk, gezin, financiën en opvoeding. Bovendien hebben zij dikwijls moeite om de juiste zorg en hulp te vinden. Binnen het project werken naast de wijkverpleegkundigen ook voorlichters eigen taal en cultuur (VETC). Er zijn voorlichters in de Turkse, Arabische/Berbers en Somalische taal. Zij staan de wijkverpleegkundigen bij in de vaak complexe hulpvragen. Ook leiden ze de bewoners naar de juiste hulpverleners of organisaties toe. Een groot deel van de hulpvragen die binnenkomen is ook vanuit deze groepen bewoners. Het project is in deze manier van werken uniek. Diverse organisaties of hulpverleners zijn hiervan op de hoogte en maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden en ervaring die de medewerkers van het project hebben opgedaan. Deze ervaring en werkzaamheden wil het team in de komende jaren uitbouwen en voortzetten naar andere wijken. In eerste instantie naar Ede-Oud Zuid en tenslotte naar alle wijken in de Gemeente Ede. Vanaf januari 2010 tot januari 2013 heeft het team aan ongeveer 470 mensen in meer of mindere mate steun kunnen geven.

Kenmerken

Projectnummer:
206010012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J.J. Feenstra
Verantwoordelijke organisatie:
Gezondheidscentrum Veldhuizen
Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.