Mobiele menu

A small-scale study to examine the feasibility and effectiveness of a school-based comprehensive sex education program for students in special secondary education

LangLevedeLiefde VSO cluster4: Doorontwikkeling en evaluatie van het lesprogramma over seksuele voorlichting ‘Lang Leve de Liefde’ op het VSO

Vraagstuk

Leerlingen met psychiatrische en/of ernstige gedragsproblemen in het voortgezet speciaal onderwijs (voorheen bekend als cluster 4: VSOc4) lopen een verhoogd risico op onbedoelde zwangerschap, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en seksuele dwang. Om dit risico te verkleinen zijn evidence-based programma’s voor de doelgroep essentieel. Lang Leve de Liefde (LLL) is een effectief, uitvoerbaar en uitgebreid programma voor seksuele voorlichting op scholen.

Onderzoek

Om tegemoet te komen aan de specifieke kenmerken van leerlingen in VSOc4 wordt LLL doorontwikkeld. Hierbij worden docenten en leerlingen actief betrokken. Tijdens dit project wordt de haalbaarheid en effectiviteit van het programma geëvalueerd.

Verwachte uitkomst

Wij verwachten dat door LLL te optimaliseren voor leerlingen in VSOc4, hun seksuele gezondheid wordt bevorderd, en dat onbedoelde zwangerschap, soa en seksuele dwang worden voorkomen.

Contact

Mocht u in contact willen komen met dit project, dan kunt u mailen naar: hilde.vankeulen@tno.nl.

Kenmerken

Projectnummer:
554002011
Looptijd: 92%
Looptijd: 92 %
2021
2024
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
HM van Keulen
Verantwoordelijke organisatie:
TNO